Handke kitüntetése kicsapta a biztosítékot

Miközben azt gondoltuk, a Nobel-díj körül már nagyobb botrány nem eshet, mint a tavalyi zaklatásos, erőszakolós, kiszivárogtatós kalamajka, most kiderült, az osztrák Handke kitüntetése majdnem ugyanakkora felhördülést okoz. A tiltakozáshullám dacára, s az ünnepséggel párhozamosan zajló utcai tiltakozás ellenére kedd délután Stockholmban átadta a svéd király Peter Handkénak az irodalmi Nobel-díjat.

Kép forrása

Botrányról botrányra
A tavalyi Jean-Claude Arnault a stockholmi kulturális élet prominens figurájának börtönbüntetéssel végződő ügye azért különösen kínos, mert az erőszakoló felesége nem volt más, mint Katarina Frostenson svéd költő- és írónő, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagja. Miattuk lemondott egy csomó bizottsági tag, végül elmaradt a Nobel-díj kihirdetése.
Idén lett Nobel-díjas alkotó, viszont a választott az a Peter Handke lett, aki korábban teljes mellszélességgel állt ki a hajdani Jugoszlávia népírtások elkövetésével, háborús bűncselekményekkel vádolt vezetői mellett. 1999-ben nyilvánosan fellépve ellenezte, illetve élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, 2006-ban pedig beszédet mondott a tömeggyilkosságokért felelősnek tartott Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén.
A döntés nyomán a díjról határozó bizottságot két tagja ismét lemondott, a Svéd Akadémia előző vezetője pedig nem volt hajlandó részt venni az idei ceremónián. Az elismerés természetesen felháborított számos emberi jogi aktivistát, az 1990-es évek jugoszláv háborúiról tudósító újságírók némelyikét, és persze a leginkább azokat, akik ellen a Handke által tagadott háborús bűnöket és népirtásokat elkövették: a Balkán muszlim népeit.

Kép forrása

Bojkott
A keddi stockholmi díjátadót bojkottálta Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Törökország. 
Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy tiltakozásul Handke díja ellen, Koszovó nem vesz részt a Nobel-díjátadón, stockholmi nagykövetük távol marad a keddi ceremóniától. Gent Cakaj, Albánia koszovói születésű külügyminisztere a Twitteren jelezte, utasították Albánia svédországi nagykövetét, hogy bojkottálja Peter Handke díjátadóját. Az albán külügyminisztérium szóvivője később megerősítette, hogy a balkáni országnak valóban ez a hivatalos álláspontja az ügyben. Törökország svédországi nagykövete, Hakki Emre Yunt a Hürriyet című török napilapnak nyilatkozva mondta el, hogy nem vesz részt a keddi ceremónián.
Az érintett országok Svédországban élő polgárai, illetve emberjogi mozgalmak aktivistái, tiltakozó tüntetést is tartottak a svéd fővárosban a díjátadó idején.

Kép forrása

Koponyák mellett 
A felháborodás természetesen az érintett országokban is magasra csapott. Szarajevóban a boszniai háború túlélőinek egyesülete hatalmas kijelzőt állított fel, amelyen gonosztevőként, koponyák mellett látható az osztrák szerző. Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök Twitter-üzenetében rasszistának és gyilkosnak nevezte Handkét, akinek kitüntetése – szerinte – az emberi jogok megsértésének megjutalmazását jelenti. Hashim Thaci koszovói elnök pedig kijelentette, hogy az igazság fog győzedelmeskedni, nem a hazugságok, a letagadás és az ál-Nobel-díjak.
Hogy mennyiben álságos Handke Nobel-díja azt nem tudom, de az igazság, ha van egyáltalán, jobbára csak a lovagregényekben szokott győzedelmeskedni.