Versünnep a nemzeti összetartozás jegyében

A nemzeti összetartozás évének szellemében hirdetik meg a 2020-as Versünnep Fesztivált. A nagyszabású líraünnepélyt szervező alapítvány 2005-ben indult útjára, hogy népszerűsítse a magyar nyelvet és a magyar nyelven születő irodalmi alkotásokat. A jövőre jubileumát ünneplő szervezet arra törekszik, hagy a vers és a nyelv által kösse össze a hazai és a határon túli magyarokat.

Kép forrása

Társművészetek
Az egyre népszerűbb és egyre szélesebb körben ismert Versünnep már nemcsak a professzionális művészeknek ad lehetőséget a találkozásra, hanem a civilek számára is lehetőséget kínál arra, hogy megmutassák magukat. Kezdetekben csupán vers- és prózamondás kategóriában lehetett jelentkezni a versenyekre, de hét éve a társművészetek előtt is megnyitották az utat.
Az így egyre gazdagabb tartalommal megszervezett rendezvény ugyanakkor a magyar líra hagyományaira, jeles költőink életművére is felhívja a figyelmet. A versünnepen 2020-ban kiemelt figyelemmel fordulnak a jövőre nyolcvanadik születésnapját ünneplő Tolnai Ottó és Domonkos István alkotásaihoz. Emlékeznek Dobos László (1930-2014) felvidéki íróra, Reményik Sándor (1890-1941) erdélyi költőre és Sáfáry László (1910-1943) kárpátaljai költőre. Mellettük Szabó Lőrinc (1900-1957) születésének százhuszadik évfordulójára, Faludy György (1910-2006) születésének száztizedik évfordulójára, Csoóri Sándor (1930-2016) születésének kilencvenedik évfordulójára, valamint Bella István (1940-2006) születésének nyolcvanadik évfordulójára emlékeznek.

Kép forrása

Profi versmondók
A professzionális művészek számára a jelentkezés határideje 2020. január 20., az elődöntőket februárban és márciusban tartják magyarországi és határon túli helyszíneken. A döntőt 2020. április 5-én, a budapesti Nemzeti Színházban rendezik meg, ahol egész napos programmal várják majd az érdeklődőket.
A hivatásos előadók és művészeti egyetemek, szakirányú oktatási intézmények tizenkilencedik életévüket betöltött hallgatói vers- és prózamondás, énekelt és megzenésített vers, film- vagy képzőművészeti alkotás és slam-poetry kategóriában indulhatnak. Egy nevező azonban több kategóriában is megcsillogtathatja tehetségét. 

Kép forrása

Civil résztvevők
A civil versenyzők jelentkezését folyamatosan várják. A fesztivál programjához bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túli iskola vagy civil szervezet, jelentkezésével vállalva egy amatőr versmondó verseny megrendezését. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg.
A legjobbak nemzetközi seregszemlén vehetnek részt június 6-án a Pesti Vigadóban, ahol jutalmakban részesülnek és szakmai továbbképző táborban is részt vehetnek a zsűri döntése alapján.
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára azt mondta: az MMA a trianoni békeszerződés századik évfordulójához kötődően, a nemzeti összetartozás évének keretében számos programot szervez. A jövő évi Versünnep Fesztivál több olyan szerzőt is középpontba helyez, aki a döntés előtt vagy után született a történelmi Magyarország elcsatolt területein – emelte ki.
A részletes versenykiírás a www.versunnep.com oldalon található meg.