A leghitelesebb helyek

Megkezdte ötvenegyedik vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Az évről évre ismétlődő különleges esemény a hazai könyvtárostársadalom legjelentősebb rendezvénye. A minden évben más-más városban megszervezett találkozón minden esztendőben több száz könyvtáros vesz részt. Ez alkalommal Székesfehérvár ad otthont a szakmai rendezvénynek. 

Kép forrása

Változó helyszínek
A magyar könyvtárosok vándorgyűlés-sorozata 1969 óta tart. Fél évszázaddal ezelőtt Tatán találkoztak a könyvtári szakemberek, azóta minden évben más város látja vendégül Magyarország legnagyobb szakmai szervezetének vándorgyűlését, és minden évben más témát járnak körül a résztvevők. 
A helyszín folyamatos változtatása alkalmat nyújt a házigazdáknak arra, hogy új, vagy átépített könyvtárukat, speciális megoldásaikat, értékeiket, ötleteiket, módszereiket, helyben kitalált megoldásaikat minden kollégának megmutassák. Így a találkozó helyszínének folyamatos változtatása önmagában is lehetőség a tanulásra, tapasztalatcserére.  

Kép forrása

Megbízhatóság
Idén Székesfehérvár a házigazda, s háromnapos rendezvénysorozat keretében számos szakmai és szabadidős programon vehet részt az a közel hatszáz könyvtáros, aki eljött a hajdani koronázóvárosba. 
A szerdai nyitó plenáris ülésen Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke a találkozó jelmondatára is reflektálva – Hiteles hely ‒ mindenhol, mindenkinek – hangsúlyozta, hogy a könyvtári munka alapját a bizalom és a hitelesség adja. „Vándorgyűlésünk során ennek a kérdéskörnek a különböző megközelítéseit szeretnénk megvitatni, tapasztalatait kicserélni munkánk valamennyi területén, ez a nézőpont jelenik meg programjainkban is.”
Az elnökasszony rámutatott, hogy a könyvtárakban „mára általánossá vált használóközpontúsággal összefüggésben a megbízhatóság vált az egyik legfontosabb szolgáltatásszervezési szemponttá.” Hangsúlyozta, hogy a ma már jobbára interneten élő könyvtárhasználók számára nem az a kérdés, hogyan férjenek hozzá az adattárak sokaságához, hanem inkább az, hogy a könyvtári információkat „korrekten, sokoldalúan és előítéletektől mentesen, a könyvtárosi etikai kívánalmaknak figyelembevételével kell szolgáltatni.”

Kép forrása

Szekcióülésekkel folytatódik a találkozó
A résztvevőket köszöntötte Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, aki a könyvtári munka jelentőségére hívta föl a figyelmet, illetve Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvér Megyei Jogú Város polgármestere, a vendéglátók nevében mutatott rá, hogy a tavaly százhuszonöt esztendős székesfehérvári Vörösmarty Mihály könyvtár „hiteles, megbízható hely: azonban nemcsak mint egy fontos dokumentumtár, és gyűjtemény, jól képzett és hivatástudattal dolgozó szakembergárdával, hanem mint a város kulturális intézményrendszerének meghatározó és színvonalas tagja.” 
A köszöntők után Történészi hitelesség, hiteles történetírás – átugorhatjuk-e a saját árnyékunkat (és a másokét)? címmel tartott izgalmas és tartalmas szakmai előadást dr. Hermann Róbert, majd a hagyományoknak megfelelően átadták a könyvtáros szakma díjait elismeréseit. 
A szerdai napon szakmai programokkal, szekcióülésekkel folytatódik a Magyar Könyvtárosok Egyesületének ötvenegyedik vándorgyűlése.