Nemzetközi irodalmi fesztivál lesz Budapesten

PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivált rendeznek ősszel Budapesten. A szeptember 25-től 28-ig zajló esemény fő célja a világirodalom fókuszba állítása, illetve a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítése.
A tervezett nagyszabású programot sajtótájékoztatón mutatták be a kezdeményezők. 

Kép forrása

Interkulturális dialógus a Duna hullámain
Várhatóan száz szerző érkezik a fesztiválra, bemutatják a Petőfi Irodalmi Múzeum V4-es rezidens programjában részt vevő alkotókat, de érkeznek vendégek Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Izraelből, Törökországból, Észak-Macedóniából is. A fesztivál lesz az Isztambuli Magyar Intézet Duna menti országokra kiterjedő programsorozatának egyik állomása. Az Interkulturális dialógus a Duna hullámain projekt keretében a kortárs török költészet számos kiemelkedő alkotója lép fel az A38-hajón, illetve néhány izgalmas Duna-parti összművészeti program is szerepel a kínálatban.
„Itthon is lehet szolgálni a magyar irodalom külföldi népszerűsítésének ügyét, ha Magyarországra invitálunk olyan kiváló szerzőket, akik elősegíthetik ezt az ügyet. A PesText első évében a környező, elsősorban a visegrádi országokra fókuszálunk és meghívunk több nem magyarul író magyar szerzőt, köztük David Szalayt, Terézia Morát, Tibor Fischert és Barabási Albert László hálózatkutatót” – fogalmazott a kezdeményezéssel kapcsolatban Kollár Árpád költő, a fesztivál főszervezője.

Kép forrása

Magyar irodalom külföldön 
A három helyszín a Petőfi Irodalmi Múzeum, az A38 hajó és a Lumen, a szervező a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum.
Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója kiemelte: 2020-ban elindul a Petőfi Irodalmi Ügynökség, amelynek feladata megszervezni a magyar irodalom „eddig kevésbé hatékony” fordítástámogatását és exporttevékenységét. „Főigazgatói pályázatomban is szerepelt a nemzetközi irodalmi fesztivál ötlete, és tudtam arról, hogy Kollár Árpádék dolgoznak ezen, ezért örömmel csatlakoztunk. A PIM-hez fog tartozni a jövőben a Publishing Hungary program, a nemzetközi könyvvásárokon való részvételt mi fogjuk szervezni és koordinálni” – fejtette ki.
A főigazgató úgy vélte, fontos lenne, hogy a közép-európai, benne a magyar irodalom ne (csak) Németországon keresztül juthasson el a nyugati piacokra. Hozzáfűzte: a PesText fontos fóruma lehet annak, hogy a közép-európai országok írószakmai szervezetei megismerjék egymás értékeit. Demeter Szilárd ennek kapcsán megemlítette, hogy az idei pozsonyi könyvvásárra, amelyen Magyarország lesz a díszvendég, kortárs szlovák és magyar költők antológiája is megjelenik szlovákul, illetve magyarul.
A PesText helyszíne lesz az A38 is, ahol a felvezető, szeptember 24-i nulladik napot is tartják. Az intézmény képviseletében drMáriás azt fejtette ki, hogy az A38 életében az indulástól kezdve fontos szerepet játszott az irodalom, egykor Václav Havel vagy Adam Michnik is megfordult a hajón irodalmi esten.

Kép forrása

Neked mit jelent a szabadság?
A PesText idei kiemelt témája a szabadság, ehhez magyar nyelvű pályázat is kapcsolódik. Július 31-ig lehet jelentkezni a MISZJE magyar nyelvű irodalmi pályázatára. A beküldött írásokból szakmai zsűri választja ki a legjobb tizenegy munkát, majd a fődíjast, a PesText látogatói a közönségdíjasra szavazhatnak. Mindkét győztest kétszázezer-kétszázezer forinttal díjazzák, a két írást lefordítják angol nyelvre és megjelentetik a fesztiválra megjelenő kiadványban. A pályázat részletei a fesztivál facebook oldalán érhetők el.
A fesztiválon, szeptember 29-én a Lumenben fogják átadni a Műfordítók Egyesülete Jeromos Oroszlánja díját, amelyet a „legfordítóbarátabb” kiadó kaphat. Tavaly a Magvető Kiadó vehette át az elismerést.