Könyvek a Duna-parton

MEGJELENT: 2019. május 15., szerda | SZERZŐ: Gergely András

Több mint háromszáz kötet jelenik meg a 90. Ünnepi Könyvhétre, amely június 13-tól öt napon át várja az érdeklődőket. A Vörösmarty tér felújítása miatt ebben az évben a hagyományos helyszín helyett a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat.

Kép forrása

Új helyszínen
A június 13-tól 17-ig tartó Ünnepi Könyvhét központi helyszíne, a nagyszínpad ez alkalommal a Március 15. téren lesz, a korzón pedig jó pedig másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilot állítanak föl. A rendezvényen több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit, illetve programjait, amelyek között idén is lesznek könyvbemutatók, beszélgetések, dedikálások, koncertek.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az olvasást népszerűsítő szlogenje (Olvasó vagyok) szellemében a kiadók több száz dedikálást szerveznek szerzőiknek, az érdeklődők pedig pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, amelyeket ezúttal is jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak meg a kiadók standjainál. 2019-ben több mint háromszáz új könyv jelenik meg erre az alkalomra, köztük verseskötetek, prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák.
Az Ünnepi Könyvhét fővárosi megnyitóján a díszegyenruhás tűzoltózenekar hagyományos koncertje után Gál Katalin, az MKKE elnöke és Simon Márton költő mond beszédet a Március 15. téren június 13-án 16 órakor.

Kép forrása

Könyvhét az országban
A nagyszabású rendezvény néhány évvel ezelőtt kilépett Budapest határai közül és igazi országos könyves fesztivállá bővült. 2013-ban Székesfehérvár, egy évvel később Szeged, 2015-ben Győr, 2016-ban pedig Gyula városa adott lehetőséget arra, hogy az adott város legszebb közösségi pontja a budapestihez hasonló, gazdag könyves programsorozat helyszínévé váljon. 2017-ben a város polgármesterének kezdeményezésére Debrecen volt az országos vidéki megnyitó helyszíne. 2018-ban Szekszárd vállalta ezt a szerepet, 2019-ben pedig Miskolc. Az elképzelések szerint a város legszebb közösségi pontjain a budapestihez hasonló, gazdag könyves programsorozat várja az érdeklődőket. 
Ugyanakkor több vidéki helyszínen, számos városban tartanak könyves rendezvényeket ezekben a napokban, így a Könyvhét valóban az egész országban hirdeti az olvasás és az irodalom örömeit. 

Kép forrása

Társrendezvények

A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményéhez a 2001-es Olvasás Éve óta 18. alkalommal kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok eseményei. 
Június 13-án lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban a könyvhéttel majdnem egyidős, több évtizedes múlttal rendelkező hagyomány, a Szép Magyar Könyv Verseny díjainak átadása öt kategóriában, és kiosztják a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a főpolgármester különdíját is.
Az Ünnepi Könyvhéttel egy időben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye közösségi élménnyé az irodalmat és teremtsen kapcsolatot az irodalom és társművészetei között. A Margó Fesztivál az idén június 12-től 16-ig várja programokkal az érdeklődőket.
Megosztás