Madách találkozó

Jövő csütörtökön kezdődik a Nemzeti Színház VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozója, amelynek nyitóelőadása Szlava Polunyin produkciója, a Slava's Snowshow a Fővárosi Nagycirkuszban látható.
A május 5-ig tartó MITEM-en tizenhárom országból huszonhárom előadás szerepel a budapesti Nemzeti Színházban. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti. 
  

Kép forrása

Előadások, szakmai programok
Szlava Polunyin leghíresebb darabját hat alkalommal tekintheti meg a közönség. A Nemzeti Színházban pénteken délután az Egy bohóc tükrében című program keretében a nézők találkozhatnak a művésszel, akinek beszélgetőtársa Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező és Kozma András dramaturg lesz.
Az előadásokra szinte minden jegy elfogyott, el kell gondolkodniuk azon, hogy jövőre duplázzák az előadásokat. „Tudnak most már rólunk, nemcsak a világban, hanem itt is, és várják a MITEM-et” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila hozzátéve, hogy az előadásokat érdekes szakmai programok, workshopok kísérik.
Ebben az évben a gyökerek, a hagyományok állnak a fesztivál középpontjában, a kultúra gyökerei, archetipikus megnyilvánulások keresése. Szerepet kap Eugenio Barba író-rendező és társulata, az idén ötvenöt éves Odin Teatret, műsorra tűzik Barba trilógiáját. A Fa, a Nagyvárosok a hold alatt és a The Chronic Life című produkció alkotta trilógiát az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először Európában.
Az előadásokhoz több szakmai program is kapcsolódik. A társulat színészei workshopokat tartanak, koncertet adnak, Eugenio Barbával is találkozhat a közönség, és egy dokumentumfilmet is vetítenek az alkotóról.

Kép forrása

Komoly rendezők
A MITEM visszatérő vendége Rimas Tuminas litván rendező, aki az idén a Ványa bácsival, a moszkvai Vahtangov Állami Színház előadásával érkezik a fesztiválra.
Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az előadás Rimas Tuminas első nagy áttörése volt Moszkvában, a darabot, amelynek címszerepét Szergej Makoveckij játssza, már korábban is szerették volna elhozni a fesztiválra. A rendezőnek Magyarországon már rajongótábora van, ezt bizonyítja, hogy a jegyek pillanatok alatt elkeltek – jegyezte meg.
A Berliner Ensemble, amely másodszor vesz részt a találkozón, ezúttal Michael Thalheimer rendezésével, Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjával érkezik a fesztiválra. „Komoly rendezők lesznek megint jelen a MITEM-en” – fogalmazott az igazgató.
A határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című produkcióját is játsszák Martin Huba rendezésében, és a programban a Nemzeti Színház öt előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják. 

Kép forrása

Színházi csemegék
A klasszikus, európai módon megszólaló színházak mellett különlegességeket, színházi csemegéket is kínálnak a közönségnek – mondta Vidnyánszky, és kedvencei között említette a Korkut legendája című darabot, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház produkcióját. „Egészen különleges, csodálatos előadás” – hívta fel rá a figyelmet.
A Jonas Vaitkus litván művész rendezésében április 30-án látható darabhoz kapcsolódva kerekasztal beszélgetést is szerveznek, amelyen a kazah és a magyar közös kulturális örökségéről a téma magyar kutatói tartanak előadást, továbbá Iran-Gajip szerzővel és a produkció alkotóival az előadás létrejöttének előzményeiről, a litván és kazah művészek együttműködéséről beszélgetnek.
A fesztiválon április 23-án látható lesz Szumbel Gaffarova tatár írónő első, nagy port kavaró darabja, A jövevény. A Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadása Farid Bikcsantajev rendezésében arra keresi a választ, hogyan ragadható meg egy nép identitása és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.
Április 26-án játsszák a tavaly elhunyt világhírű litván rendező, Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadását, amely a litván nép ősi eredetét mutatja be. Az előadáshoz szakmai program is kapcsolódik: In memoriam Eimuntas Nekrosius címmel az alkotóról dokumentumfilmet vetítenek és beszélgetést szerveznek.