Idén is lesz könyvszalon Torinóban

A napokban jelentették be az évről évre egyre több látogatót vonzó nemzetközi kulturális esemény programját, amely 2019-ben is májusban, egészen pontosan május 9. és 13. között várható az észak-olasz városban.

Kép forrása

Új helyszín
A korábbi évekhez képest újdonságnak számít, hogy idén a rendezvény nagyobb területen, a Torino büszkeségének számító Oval Lingotto kiállítási és kereskedelmi központban kap helyet, amely eredetileg a 2006-os téli olimpia sportcsarnokaként épült. Az új helyszín tizenháromezer négyzetméteren várja majd a látogatókat, többek között egy hétszáz, illetve egy kétszáz fő befogadására alkalmas teremmel.

Kép forrása

Témaválasztás
A rendezvény – az utóbbi ötven év egyik legnagyobb hatású irodalmi műve – a magyarul Sántaiskola néven megjelent Julio Cortázar-regényről kapta címét és fő témáját. 
Julio Cortázar 1914-ben Belgiumban született argentin szülők gyermekeként. Négy éves, amikor a család visszaköltözik Argentínába. 1951-ben a francia kormány ösztöndíjasaként Párizsba utazik, hogy az UNESCO fordítójaként dolgozzon, majd három évvel később Olaszországba, ahol Edgar Allan Poe műveit fordítja spanyol nyelvre. Később visszatért Franciaországba, és 1981-ben megkapta a francia állampolgárságot. Végül itt is hunyt el 1984-ben, sírja a párizsi Montparnasse temetőben található. Műveire a határok feszegetése, a lázadásra és kalandokra buzdítás jellemző, felkínálva olvasójának egy alternatív valóság megteremtésének lehetőségét.

Kép forrása

A spanyol nyelv mint díszvendég
Idén a megszokottól eltérően nem egy ország, hanem egy nyelv lesz a rendezvény díszvendége, méghozzá a spanyol, amely egyike azon nyelveknek, amelyeket világszerte a legtöbben beszélnek. Ennek jegyében számos író és könyves szakember érkezik Közép- és Dél-Amerika országaiból, és természetesen több, a spanyol nyelvű irodalmat bemutató előadásra és beszélgetésre is sor kerül szerzők, műfordítók, kiadók és a hispanisztika tudományát képviselő szakértők részvételével, különös tekintettel Julio Cortázar munkásságára.

Kép forrása

Fogadj örökbe egy írót!
Ezt a nevet viseli a szintén a torinói könyvszalonhoz kapcsolódó, az iskolák körében igen népszerű kezdeményezés, amelynek keretében a diákoknak lehetőségük nyílik, hogy egy-egy íróval, újságíróval vagy a kulturális élet más kiemelkedő képviselőjével élőben is találkozhassanak. Idén harminc ismert személyiség jelezte részvételét a programban, akik arra vállalkoztak, hogy az iskolákban tett látogatásaik során, amolyan kötetlen irodalomóra keretében, beszélgetnek a gyerekekkel és próbálják őket megnyerni az irodalomnak, az olvasásnak. Újdonság, hogy nemcsak oktatási intézmények, hanem számos olaszországi börtön (többek között fiatalkorúak büntetőintézetei) is részt vehet az „örökbefogadásban”, és így a kultúra nagykövetei eljutnak ezekre a művelődés szempontjából perifériára szorult intézményekbe is.

Kép forrása

Magyar vonatkozás
2013-ban a 26. torinói könyvszalon vendége volt Esterházy Péter, aki a Premio Mondello nemzetközi irodalmi díjban részesült. Esterházynak egyébként kilenc műve jelent meg olasz fordításban, és Molnár Ferenc, Márai Sándor, valamint Szabó Magda mellett az egyik legolvasottabb magyar szerző Itáliában.

Forrás