Rejtőtől Péhovardig

Az idén hetvenöt esztendeje elhunyt-eltűnt Rejtő Jenőnek szentelte októberi számát a Napút folyóirat, mégpedig azért, mert a korábban a szerkesztőség Rejtőtől Péhovardig címmel nagyívű Rejtő-pályázatot hirdetett, s a most megjelenő lapszámban az irodalmi és képzőművészeti pályázat javát adják közre. 

Kép forrása

Rejtő a mából
Mint arról annak idején mi is beszámoltunk a kiírók olyan írásművekre, illetve képzőművészeti alkotásokra számítottak, amelyek a nyolc évtizedes távolságra építve, a XXI. századi értékvilág tükrében mutatják meg a rejtői életművet, vagy annak egy-egy szegmensét, illetve megidézik Rejtő szellemiségét, életének eseményeit, irodalmi alakjait.
Nos, a pályaművek elkészültek, a zsűri megszemlélte, elolvasta, áttanulmányozta azokat, s nincs is más hátra, mint az eredményhirdetés.

Az ünnepélyes eseménynek a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont szerdán este 6 órától. És a szervezők ígérik, megadják a módját: irodalmi felolvasások, képzőművészeti alkalmi tárlat, hasáncbemutató (s reméljük, a művésznő az arcán semmiféle nyomot nem hagyott a kor és egy ideges bennszülött zsebkése…) és Fülig Jimmy-pálinka várja az érdeklődőket, hogy csak néhány fontos momentumra hívjuk föl a figyelmet. 


Kép forrása


Díjazottak

De komolyabb vetülete is lesz a programnak. A pályázatot értékeli Veres András irodalomtörténész, Cserkuti Dávid illusztrátor és Varsányi Ferenc animációs filmrendező. A rendezvény házigazdája a magyar irodalomtudomány valószínűleg legelkötelezettebb Rejtő-kutatója, Thuróczy Gergely és Szondi György főszerkesztő. Közreműködik az imént említett Kozma Tímea hastáncművész, és Papp Endre színművész. 
Ők celebrálják tehát az irodalmi és a képzőművészeti pályázat ünnepélyes díjátadását a hat, illetve négy győztesnek, valamint hat, illetve négy különdíjasnak.
A képzőművészek közül első díjat kap Pászti Péter, második lett Bohner Ferenc, Fényes András, Szirmai Kitti, s harmadik díj nincs. 
Különdíjat kap Bráder Attila, Hárskúti Dóra, Kelemen Eszter, Tóth Helga.
Az írók közül első lett Demeter László, második helyezést ért el Magyary Ágnes és Majoros Sándor, a harmadik díjat viheti haza Balla Ferenc, Neumann Ottó, Töttős Gábor.
Különdíjasok lettek: Mészáros János, Móritz Mátyás, Palancsa Zsolt, Rózsa Iván, Salánki Anikó és Zborai Krisztina. 

Kép forrása

Hogy minél többen legyünk
Az est folyamán a díjazott és különdíjazott műveket részben egy színész, részben maguk a szerzők olvassák föl. A díjazott képzőművészeti alkotások természetesen megtekinthetőek lesznek a rendezvény ideje alatt. 
A szervezők elszántan invitálják az érdeklődőket. „Egyértelmű, ám erősítsük meg: természetesen az a cél, hogy minél többen legyünk, Rejtőt és a pályázat győzteseit ünneplendő. Úgyhogy nyugodtan lehet hozni rokont, barátot, üzletfelet és egyéb kapcsolt részeket... Mindenkit várunk (a Rejtő-i alkotmány keretein belül...)! Ne feledjék: Belépés díjtalan! Kilépés bizonytalan!”
Dátum: 2018. november 21. 18.00.
Cím: 1053 Bp., Károlyi u. 16
Aki pedig nem tud személyesen részt venni az eseményen, de szeretné nyomon követni, az a PIM honlapján élő internetes közvetítés révén teheti.