Uruguayi költő kapta a Cervantes-díjat

Ida Vitale uruguayi költő nyerte el idén a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat – jelentette be José Guirao spanyol kulturális miniszter.

Kép forrása

Az ötödik nő
A kilencvenöt éves Ida Vitale az ötödik díjazott női szerző az 1975-ben alapított kitüntetés történetében, amelyet sokan a spanyol irodalmi Nobel-díjnak is neveznek. A jelentős elismerésről beszámoló tudósítások rendre kiemelik, hogy María Zambrano (Spanyolország - 1988), Dulce María Loynaz (Kuba - 1992), Ana María Matute (Spanyolország - 2010) és Elena Poniatowska (Mexikó - 2013) után Vitale az ötödik nő, aki átveheti az elismerést, s ezzel a díj történetének mindössze kilenc százalékát kitevő nők közé tartozik, ám Vitale hangsúlyozza, hogy „mint nőnek nem volt akadálya, hogy költő legyek, ezért nem is azonosulok a feminizmust ultráival”.
A zsűri indoklásában a spanyol nyelvű költészet egyik legkimagaslóbb és elismertebb alakjának nevezte Ida Vitalét, aki „egyszerre univerzális és személyes”. Költői nyelvezetét méltatta és költők generációnak számára alapvető referenciának nevezte. Ida Vitale életét arra tette fel, hogy a költészet mindenkié legyen – emelte ki a zsűri.

Kép forrása

Rendkívüli költő
A Magyarországon alig-alig ismert Ida Vitale hazájában kedvelt és népszerű alkotó. Fontos szerepet játszott „45. generáció” uruguayi művészeti mozgalom életében. Vitale az esszencialista költészet képviselője. 1973-ig, ötvenéves koráig irodalmat tanított, miközben több neves monteviedói irodalmi lapot is irányított. Versei mellett irodalmi tanulmányokat, kritikákat, műfordításokat is publikált. 1974-ben az uruguayi katonai diktatúra elől Mexikóba emigrált családjával, ahonnan egy évtizeddel később tért vissza szülőhazájába. 1989 és 2016 az Egyesült Államokban élt.
A díjat odaítélő bizottság a testület vezetője szerint „hosszú vita után” döntött. „Ida rendkívüli költő, aki ezer szállal kötődik Spanyolországhoz” – tette hozzá. 

Kép forrása

Őrült spanyolok
A százhuszonötezer euróval (harminckilencmillió forinttal) járó Cervantes-díjjal tavaly a nicaraguai Sergio Ramírez író-politikust jutalmazták. A megelőző évben pedig Barcelonából Eduardo Mendozát. Most egyébként mindketten részt vettek a zsűriben. Sergio Ramírez úgy fogalmazott az idei győztesről „mindkét világból való” író, aki olyan országból származik, amelyben a női költőknek valódi hatalma van.
Vitale kitüntetésével ebben az évben megszegték azt az íratlan szabályt, hogy egyik évben spanyol, másik évben dél-amerikai szerzőt díjaznak. Persze a díjat adományozó minisztérium nem sokat tehet a szabály betartása érdekében. A jelölteket a spanyol ajkú országok akadémiái ajánlják, így közülük kell választani. A szabályszegéssel kapcsolatban José Guirao miniszter csak annyit mondott a sajtónak: „A spanyolok ugyanolyan őrültek, mint a hódítások idején”. 
A spanyol kulturális minisztérium jövő tavasszal adja át a kitüntetést Alcalá de Henaresben, Cervantes szülővárosában az író születésének évfordulóján, április 23-án, általában a Alcalá de Henares Egyetemen a spanyol királyi pár jelenlétében.