Távozik Prőhle?

MEGJELENT: 2018. október 3. | SZERZŐ: Rácz András

Emlékezetes, Orbán Viktor júliusban Tusványoson „kulturális korszakváltást” hirdetett. A miniszterelnök megüzente: a harmadik kétharmad új szellemi és kulturális teret teremt, ezért nagy változások jönnek szeptembertől a kultúrpolitikában. Nos, úgy tűnik, hogy ha nem is szeptembertől, de október végétől jönnek a változások. Sajtóinformációk szerint ugyanis október végével távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről Prőhle Gergely.

Kép forrása

Megdöbbentő aránytalanságok
Az előzmények között érdemes felidézni, hogy Prőhle Gergely igazgatói tevékenységét Szakács Árpád bírálta több alkalommal is a Magyar Időkben megjelenő Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatában, illetve azon kívül is. 
Szakács a sorozat negyedik részében úgy fogalmazott: „A szervezet kulturális programjaiban megdöbbentő aránytalanságokat tapasztalhatunk. Mintha egy balliberális kifizetőműhely lenne az intézmény…”
A sorozat hatodik és kilencedik részében a szerző ismét bírálta a PIM főigazgatóját, s állítólag éppen egy Szakács által kipellengérezett esemény, a PIM alá tartozó Kassák Múzeum Tanácsköztársaságról szóló tárlata rendítette meg Prőhle pozícióját. 
Megjegyzendő, hogy a Szakács-féle sorozatban ugyancsak kritizált Hammerstein Juditot – mint azt korábban megírtuk – már július elején menesztette a kormányfő a Balassi Intézet éléről.

Kép forrása

A miniszter döntött
Prőhle Gergely azonban távozását nem erősítette meg. Igaz, mostani nyilatkozata meglehetősen erőtlen ahhoz képest, amilyen vehemenciával korábban visszautasította Szakács bírálatát, vagy amilyen erőteljesen cáfolta a 444-nek nyilatkozva a Demokratában augusztusban megjelent hírt a távozásáról. 
Az ügyről most nem nyilatkozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a sajtóban megjelenő információk szerint Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter döntött úgy, hogy a főigazgató munkájára nem tart igényt. Kormányzati források úgy nyilatkoztak az egyik lapnak: „ez a mostani döntés, nagyon úgy tűnik, hogy visszafordíthatatlan”.

Kép forrása

Az írott szó ereje
Maga az érintett azonban meglehetősen homályos választ adott a sajtó megkeresésére. A szöveg arra utal, hogy az igazgató hallott valamit a sorsáról, csak még írásban nem kapta meg a döntést.
Így válaszolt a Pesti Srácok kérdésére: 
„Tisztelt Szerkesztő Úr,
köszönöm kérdését, de mivel én az Ön által említett döntésről miniszter úrral még nem beszéltem, arról értesítést tőle nem kaptam, így konkrét válasszal nem szolgálhatok. Mivel amúgy számos megkeresés talál meg folyamatosan az állami és a magán szférából egyaránt, nem aggódom a jövővel kapcsolatban, bármiről is szól majd miniszter úr döntése. Írásban – mert hogy – Önhöz hasonlóan – én is az írott szó erejében bízom.
Üdvözlettel:
Prőhle Gergely”Megosztás

Egypercesek

Játék a könyvtárban

Játék a könyvtárban

Az elromlott, sérült tárgyaknak sem kell okvetlenül a kukában végezniük

Klasszikusainak a középpontban

Weöres Sándor-napokkal indítja a Gyulai Várszínház a nyári évadot

Csontváry képkockák

„Az én képregényem szintén a mítoszépítést szolgája”

Ron néger, de közben a Ku-Klux-Klan tagja

Egy félmilitarista, félcivil szervezet, melynek súlyos titkai vannak

Vármegyék Székelyföldnek

A magyar történeti, képzőművészeti, földrajzi, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyok enciklopédiája