Íme az ötvenedik Man Booker-díjas

Az idén ötven esztendős Man Booker-díjat először vehette át egy észak-írországi írónő. Az ismét különleges regényt díjazó rangos elismerés kitüntetettje ez alkalommal Anna Burns lett az északír fegyveres konfliktus, azaz a Bajok (The Troubles) néven emlegetett három évtizedes küzdelem idején játszódó nagyon egyedi hangulatú kötetéért.

Kép forrása

Jelöltek

A Man Booker-díj jelöltjeinek szeptember 20-án ismertetett, hatos szűkített listájára a következő szerzők kerültek fel. Az elsőkönyves brit Robin Robertson a jelenkor Amerikájának erőszakosságáról és társadalmi megosztottságáról írt verses formában a The Long Take címmel. A szintén elsőregényes brit Daisy Johnson, aki huszonhét évesen a díj történetének eddigi legfiatalabb döntőse volt, egy anya és lánya összetett kapcsolatát bemutató, Everything Under című írásával került a finisbe, az amerikai Richard Powers az emberi és növényi karaktereket is felvonultató, The Overstory című ökotörténetével lett döntős, az ugyancsak amerikai Rachel Kushner egy női börtönben játszódó, The Mars Room című regényével, a kanadai Esi Edugyan pedig egy szökött rabszolgáról szóló, Washington Black című történetével került az esélyesek közé. 

Az ötvenhat éves, belfasti születésű, Angliában élő Anna Burns, – akinek első kötete 2001-ben jelent meg – a Milkman című, negyedik könyvével nyerte el a Man Booker-díjat.

Kép forrása

Névtelenek

A regény cselekménye egy meg nem nevezett észak-írországi városban bontakozik ki, egy fiatal nő és egy nős férfi kapcsolatának történetére felfűzve. A zsűri megfogalmazása szerint a Milkman egészen egyedi, nem mindig könnyed olvasmányt kínáló nyelvezettel mutatja be azokat a veszélyeket amelyek közepette egy lány egy észak-írországi városban, a Bajok polgárháborús környezetében felnőtté kellett válnia, egy idősebb férfi szexuális zaklatásainak kitéve. 

Szóval elég összetett lehet a sztori, és persze minden haladó igényt kielégít témája. 
A Milkman történetfűzésének sajátossága, hogy nem csupán a cselekmény helyszínéül szolgáló város, de az összes szereplő és a történet mesélője is névtelenségbe burkolódzik. 

Kép forrása

Angolul kell megírni

Az 1968-ban alapított díjat annak idején azzal a céllal hozták létre, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló nagy tekintélyű elismerésben. A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötést azonban 2013-ban eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie az Egyesült Királyságban. A kitüntetéssel ötvenezer font (több mint tizennyolc millió forint) pénzjutalomban is jár. 

A díjat Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adta át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában rendezett kedd esti gálán.