Ismét Könyvtári Napok

MEGJELENT: 2018. október 3. | SZERZŐ: László T. András

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2018-ban is megrendezésre kerül a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata, az Országos Könyvtári Napok. A könyvrajongók számára kötelező rendezvénysorozat alkalmával rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, irodalmi játékokkal, könyvbemutatókkal és kiállításokkal várják a könyvtárak a közönséget október első hetében.

Kép forrása


A könyvtári szakma legjelentősebb programsorozatára
Országos Könyvtári Napok eseményei 2006 óta évről évre megújuló tartalommal, de mindig magas nívóval várja a könyvtárosokat, könyvtárlátogatókat. A rendezvénysorozat a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára. Tavaly az esemény több mint hétezer programján kétszázötvenezer főnél is többen vettek részt az ország csaknem ezerkilencszáz településének több mint kétezerkétszáz intézményében.
A rendezvény idén három jelentős eseményhez kapcsolódik, így szerveznek programokat a Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megalakulásának negyedszázados évfordulójához kapcsolódva is.

Kép forrása

Három jelentős esemény
A Családok Éve alkalmat ad arra, hogy népszerűsítsék a könyvtárak családbarát szolgáltatásait és együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát is erősítsék, továbbá lehetőséget teremt a rendezvény új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok bemutatására, valamint többgenerációs események tervezésére is. 
A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva több programot szerveznek az Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása című mottóhoz kapcsolódva, az NKA negyedszázados évfordulója apropóján pedig bemutatják az Alap támogatásával megvalósult legjelentősebb könyvtári eredményeket.

Kép forrása

Könyvtári kreatívok
2018-ban a Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés programsorozat ezúttal is minden korosztályra kiterjed a legkisebb településektől a fővárosig. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre is koncentráltak a szervezők. Családbarát könyvtár, Tudásátadás – tudásegyesítés, Könyvtári kreatívok, Olvasó-sokk, Örökség és emlékezet címek alatt ismét elképesztő mennyiségű és ötletes tartalmú programrengeteg várja az érdeklődőket. A rendezők irodalmi sétát, könyvbemutatókat, irodalmi játékokat, kiállításokat, papírszínházi előadásokat, kézműves foglalkozásokat, felolvasásokat és számos családi eseményt, játékot, de még kerékpártúrát, ingyenes beiratkozást is szerveznek az ország számos könyvtárában.
Október 7-én, a rendezvénysorozat záró napján ismét Könyves Vasárnap várja az érdeklődőket, amelyen a könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel készülnek a könyvbarátok érkezésére. Megosztás