Két díj, két alkotó

MEGJELENT: 2018. október 24. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Az írószövetség hagyományainak megfelelően, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvény keretei között a Magyar Írószövetség dísztermében adták át idén az Arany János- illetve a Gérecz Attila-díjat. Előbbit kiemelkedő irodalmi munkásságáért Kontra Ferenc író vehette át, a forradalom mártír költőjéről elnevezett elismerést pedig a legjobb első verseskötetért Dezső Kata kapta meg. 

Kép forrása

Értékeinek védelme, teremtése
Az Arany János-díj célja a régebbi és élő magyar irodalom értékeinek védelme, gondozása, új értékek létrejöttének elősegítése, anyanyelvünk ápolása, nemesítése, művészi gazdagítása, valamint a kiterjedt gondolat- és érzelemvilág szabad kifejezése, értékmegőrző és értékfelmutató szándékkal – fogalmazott a díjátadón Fekete Péter kulturális államtitkár.
Az Arany János-díjat, – amely egy Kő Pál-kisplasztikából és pénzjutalomból áll – az Arany János Alapítvány ítéli oda az arra érdemes alkotóknak minden év október 23-án. 
A Gérecz Attila-díjat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősi halottja, Gérecz Attila költő emlékére Kárpáti Kamil költő, a Stádium Kiadó vezetője alapította 1992-ben. 2002 óta állami elismerés, amelyet a harmincadik életévüket be nem töltött elsőkötetes alkotóknak adományoznak. A díjjal kapcsolatban az államtitkár egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az elismerés átvételével a mindenkori díjazott „egy szellemiség el-, át- és felvállalására is tesz ígéretet”.

Kép forrása

Sehol sem otthon

A díjátadás során Tóth Erzsébet költő méltatta Kontra Ferenc munkásságát. Úgy fogalmazott, hogy a kitüntetett a magyarság azon írói közül való, akik a trianoni döntés miatt elszakadtak az anyaországtól. „Egész életműve erről a mostohaságról, a térség reménytelen kitörési lehetőségeiről, az elvágyódásról és a menekülési kísérletekről szól.” Tóth Erzsébet hangsúlyozta, hogy Kontra Ferenc szinte minden novellájában ott van a háborús fenyegetettség, a „sehol sem otthon” érzés, de a mindig erőt adó súlyos hűség érzése is. 
Regényei és novellái rendkívüli érzékenységgel, összetéveszthetetlen hangon megírt alkotásai a közép-európai ember sorsának – mondta róla a költő.
Kontra Ferenc 1958-ban született a horvátországi Darázson, tanulmányait Pécsen és Szegeden végezte. Volt az Új Symposion irodalmi szerkesztője, a Magyar Szó kultúra rovatának szerkesztője, majd a napilap Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője is. Versei, regényei, drámái és novellái mellett megírta Horvátország magyar irodalmának történetét. Munkásságát számos díjjal elismerték, alkotásait német, angol, francia, lengyel, román, bolgár, horvát és szerb nyelvre is lefordították.

Kép forrása

Hiperérzékeny falusi lány
A Gérecz Attila-díjat Akiket hazavártak című kötetéért kapta meg most Dezső Kata. Az ünnepségen Turi Bálint színművész olvasta fel Orbán János Dénes költő laudációját, amely szerint a fiatal alkotónak markáns, egyedi hangja van és specifikus, csak rá jellemző képalkotási módszere, ami feltűnő a mai kortárs irodalomban. Mint írja, Dezső Kata költeményeinek van témája, mondandója, nem köti gúzsba az illedelmesség vagy a politikai korrektség. „Falusi lány, akit az élet nem kímélt, ellenben önállóságra és túlélésre, sőt harcra nevelt, miközben belül hiperérzékennyé vált.” Megrajzolja a vidéki élet lélekrajzát, abortuszokkal, alkoholizmussal teli depresszív világát – fogalmazott Orbán. 
Dezső Kata 1996. augusztus 25-én született Zalaegerszegen, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem szabad bölcsész szakos hallgatója. Publikált a Hévízben, a Magyar Naplóban, az Irodalmi Jelenben, a Prae-ben. Akiket hazavártak című verseskötete 2017-ben jelent meg.
Megosztás