Fiatalítás a Frankfurti Könyvvásáron

MEGJELENT: 2018. október 16. | SZERZŐ: Rácz András

A minap véget ért az idén hetven éves Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár, ahol ismét újdonságokkal és komoly szellemi nívóval mutatkozott be a magyar irodalom és könyvszakma. A magyar pavilon különlegessége volt, hogy az idén először jelentek meg a már elismert, külföldön is népszerű szerzők mellett fiatal tehetségek, mindösszesen jó hatvan fiatal költő és prózaíró köteteibe lapozhatott bele a frankfurti közönség. 

Kép forrása

Tehetségükhöz méltó módon
A világ legnagyobb és jelentőségében is legsúlyosabb könyvvásárán Magyarország idei pavilonját a sokrétűség és sokszínűség jellemezte, hiszen a kortárs és klasszikus szépirodalom mellett, művészeti, tudományos, az ismeretterjesztő munkák és persze gyermekkönyvek is megjelenhettek a standon. Az érdekesség azonban nem ez, hanem az, hogy a Magyarországot idén leginkább fiatal alkotók képviselik. 
A magyar pavilon megnyitóján rövid köszöntőjében Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára arra hívta föl a figyelmet, hogy a magyar irodalom képviselői, kiadói és szervezői rendkívül sok energiát és kreativitást fordítanak arra, hogy csodálatos irodalmunk és szépíróink tehetségükhöz méltó módon kerülhessenek ki a világirodalom vérkeringésébe. 

Kép forrása

Több mint hatvan új arc
A fiatalításra Fekete Péter is felhívta a figyelmet. Facebook-oldalán így számolt be tapasztalatairól: „A befutott szerzők mellett idén újdonság volt, hogy az én kezdeményezésemre elértük, hogy több mint hatvan fiatal költő és író arca és műveik lefordított részletei is megjelentek a magyar pavilon falaira kihelyezett monitorokon. Több mint hatvan új arc és tehetség... én pedig örömmel láttam, hogy az arra sétáló közönség, szerkesztők, ügynökök, kiadók munkatársai és a világ minden tájáról érkező olvasók megálltak egy percre a monitorok előtt, elolvasták a szövegrészleteket,ismerkedtek a magyar irodalom következő nemzedékének – többek között Shrek Tímea, Dezső Kata, Pejin Lea, Pataki Tamás és Bék Timúr – munkájával és művészetével. Remélem, majd egyszer belőlük válik az a művész, aki méltán fogja képviselni országunkat az európai és a világirodalom horizontján.”

Kép forrása

Előretolt Helyőrség
A Fekete Péter által kiemelt öt író a Kárpát-medencei Tehetséggondozó által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia felfedezettje. Mellettük mintegy hatvan szerző, az Íróakadémia hatvan fiatal reménysége mutatkozhatott be Frankfurtban.
Valamennyi szerzőt persze itt nem lehet felsorolni, de érdemes megemlíteni, hogy ott lehetett az első kötetes Dezső Kata, Pejon Lea és Pataki Tamás, ott lehetett a Radnóti- és József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorúja díjával kitüntetett Zalán Tibor, a szintén József Attila-díjas Nagy Koppány Zsolt vagy a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Sántha Attila. 
Idén a könyvvásár magyar programjait a stuttgarti magyar konzulátus szervezte, és három kortárs író, Danyi Zoltán, Márton László és Kiss Noémi mutatkozott be német nyelvű kötettel.
Megosztás