A legjobb költő, a legszebb költemény

A Quasimodo költőversenyre jelentkezők két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhattak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. A pályázatokról júliusban döntött a szakmai zsűri, a hagyományos díjkiosztót pedig szeptember 8-án rendezik meg Balatonfüreden. 

Kép forrása


Tízezer pályamű
Balatonfüred évről évre meghirdeti a Salvatore Quasimodo költőversenyt. Az egyedülálló irodalmi megmérettetés huszonöt éves története – a verseny szervezőinek definíciója szerint – átfogja a kortárs magyar költészet javát, Határ Győző, Faludy György, Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Marno János, Zalán Tibor és Tóth Krisztina csak néhányan az emlékdíjat kapott szerzők közül. Ugyanakkor a költőverseny külföldön is hagyományt teremtett, amióta az UNESCO meghívására a rendezvény bemutatkozott Párizsban egyre több nemzet csatlakozott a programhoz. Az elmúlt évtizedekben mintegy tízezer pályamű mérettetett meg a versenyen.
A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. Tiszteletére rendezik meg 1992 óta a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. 

Kép forrása

Száz alkotó, kétszáz vers

Cserép László a Salvatore Quasimodo alapítvány titkára a közelgő díjkiosztót beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az idei versenyre száz alkotótól közel kétszáz vers érkezett, ami sajnos jóval kevesebb, mint amekkora érdeklődés az elmúlt évben kísérte a versenyt. Tavaly a költők és a versek száma is duplája volt az ideinek.
A 26. alkalommal megrendezendő költőversenyre azonban megújult a zsűri: a Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre és Cserép László alkotta alkotta testület Szkárosi Endre költővel bővült. 
Az alapítvány titkárától megtudhattuk, hogy idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíj és a különdíj mellett életmű díjat is átadnak pénteken az Anna Grand Hotelben. 
Az első díjas költemény szerzője Emlékdíjat kap, valamint ösztöndíjban részesül. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Kép forrása

A szakma legavatottabbjai
A díjátadó után Salvatore Quasimodo halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Annalisa Garzia olasz hegedűművész és Fabio Centanni olasz zongoraművész ad gálaműsort. A gálán a Campus delle Arti verseny győztese, Lucilla Rose Mariotti hegedűművész lép fel és terveink szerint itt lesz a Janus Pannonius díj idei győztese is, Yang Lian kínai költő, aki a rendezvényünk után egy héttel veszi át majd az elismerést.
Másnap előadássorozatot rendeznek a római aranykor költőjéről, a kétezer évvel ezelőtt elhunyt Ovidiusról. A programmal a latin nyelv fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. Szó lesz a fordításról is, a szakma legavatottabbjai lesznek a vendégeink. 
A Vaszary-galériában később öt kortárs olasz művész alkotásaiból nyílik kiállítás Az idő memóriája címmel.