Hamarosan itt a Margó

Az előzetes hírek szerint negyven kiadó mutatja be legfrissebb köteteit az őszi Margó Fesztiválon. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként szervezett eseményen négy helyszínén egymást követik a színházzal, zenével, filmes programokkal izgalmassá turbózott irodalmi rendezvények. 

Kép forrása

Kezdők
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 18. és 21. között a Várkert Bazárban, a hazai irodalom legjava mellet több népszerű külföldi író is bemutatkozik. Ha nem is újdonság, de azért még be nem járatott program az őszi könyvvásár, amelyet idén a harmadik alkalommal rendeznek meg a Margó keretei között. Az említett negyven kiadó kedvezményes árakkal, író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal és természetesen vadonatúj kötetekkel várja az érdeklődőket. 
És, ha már az új könyvek szóba kerültek, mondjuk itt el, hogy most ősszel negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amit a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg. 2018-ban ötvennél is több nevezés érkezett a pénzdíjjal, kereskedelmi és médiatámogatással és próbafordítással járó díjra, amit a Bookline, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programja és az Aegon támogat.
Izgalmas kezdeményezés, hogy ez alkalommal új felolvasásokkal frissül a Margó.fm nevű mobilalkalmazás, amelyen a díjra jelölt legjobb tíz alkotásból olvasnak fel színészek. Így az érdeklődők belehallgathatnak Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor szövegeibe.

Kép forrása

Haladók
Természetesen nemcsak az elsőkönyvesek, hanem a sokadik kötetüknél tartó szerzők is jelen lesznek a Margón. Mások mellett Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel mutatja be legújabb kötetét, valamint részt vesz az eseményen a tavalyi Aegon Művészeti Díjas Nádas Péter is. 
A fesztiválon mutatja be Breier Ádám Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmjét, illetve látható lesz a Nádas Péterrel a Világló részletekről címmel készült riportfilm is. 
A Bookline Szívünk rajta programja saját gyereksarokkal települ ki a fesztiválra és a hétvégén interaktív foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Meg persze, mint a bevezetőben említettük, lesz színház, zene, beszélgetés, felolvasás, ahogy szokott. 

Kép forrása

Külföldi sztárok

A Margó a korábbi évekhez hasonlóan igyekszik a nemzetközi irodalom érdekes szereplőit is meghívni. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. Új regényét mutatja be a francia művészettörténész és író, Catherine Millet, az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen pedig A láthatatlanok című kötetének megjelenése miatt érkezik a Margóra. A német Maxim Leo a Volt egyszer egy NDK című regényében a berlini fal leomlása után tizennyolc évvel igyekszik megérteni családja történetét, a Budapesten született német Akos Doma pedig A vágyak útja című regényét mutatja be, amelyben egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. Az Irakból menekülő Abbas Khider Németországban telepedett le, A pofon című regényében egy bevándorló hiteles történetét meséli el, aki szembesül a német bürokrácia nehézségeivel.