Éjszakai olvasók

Idén is lesz Olvasás Éjszakája! Számtalan izgalmas programmal várják az irodalom szerelmeseit az ország több városában. Az idén öt éves Az Olvasás Éjszakája fesztivál szeptember 29-én várja az irodalom szerelmeseit az ország különböző pontjain.

Kép forrása

Írott kultúra értékei
Az Olvasás Éjszakája a szervezők definíciója szerint „egy olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál. Elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be.”  A célja pedig nem más, mint a társadalom olvasásképének felfrissítése. 2018. szeptember 29-én kora délutántól másnap hajnalig a rendezvény helyszínein a könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók várják az érdeklődőket. Ezen a napon az ország könyvesboltjainak egy része meghosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat.

Kép forrása

Helyszínek
Mint öt esztendeje minden évben, ez alkalommal is rengeteg helyszínen várják az érdeklődőket a szervezők. Lesz program az Alexandra Pódiumon (Budapest, V., Nyugati tér 7.), az Alexandra Könyváruházban (Székesfehérvár, Koronázó tér 5.), a Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézóban (Budapest, XI., Móricz Zsigmond körtér 2.), a budapesti Fókusz Könyváruházban (Budapest, VII., Rákóczi út 14.), a szegedi Fókusz Könyváruház (Szeged, Tisza Lajos körút 34.), a Kúria Rendezvényházban (Pécel, Kossuth Lajos tér 5.), a Libri Kecskemét Könyvesboltban (Kecskemét, Szabadság tér 1/A.), a Libri Könyvpalotában (Budapest, VII., Rákóczi út 12.), a Líra Könyváruházban (Debrecen, Piac utca 57.), a Magvető Caféban (Budapest, VII., Dohány utca 13.), és az Örkény István Könyvesboltban (Budapest, XIII., Szent István körút 26.).

Kép forrása

Programok
A várható rendezvényekkel kapcsolatban egyelőre inkább ízelítőt kínálunk, mivel a hónap végéig még változhat az események rendje, tartalma. Mindenesetre lesz felolvasás a Kalligram őszi könyveiből – Bódi Péter, Gerőcs Péter, Mesterházy Balázs és Szendi Nóra részvételével. Lesz könyvpremier – Tóth Krisztina Reptéri nyúl című könyvét, melyben Horváth Csaba kérdéseire válaszol, Korössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője mutatja be. De lesz beszélgetés, például Fert Mónika coach, Bacsa Katie tinimentor önismeretről, önértékelésről, elfogadásról beszélgetés tabuk nélkül, tinikkel, vagy Koncz Zsuzsával Karafiáth Orsolya beszélget versekről, dalokról és a hozzájuk tartozó történetekről Soha ne kérdezd – avagy Micimackótól a Vörös Rébékig címmel. Hasonlóan Nádor Zsófia beszélget Ruff Orsolyával Margaret Atwood hátborzongató regényéről, A szolgálólány meséjéről. 
De lesznek előadások, mint amilyen Varró Dániel előadása lesz, tulajdonképpen önmagáról, aki „fiúból apa lett, apából mesélő, de közben mindvégig gyerek maradt.” Vagy amilyen Szécsi Noémi fényképes előadása „A nőt keressük első helyen, a pénz legyen ráadás” címmel mond történetek a 19. századi házassági piacról. 
Kér folytatni, mert hosszan sorolhatnánk a kiváló ötleteket. A teljes programot, pdf formátumban letöltheti a rendezvény honlapjáról.