Így kezdődött

A Szekér Nóra és Szeredi Pál szerkesztette MDF-tanulmányok, valamint a Szeredi Pál Lakitelek 1988 – A Magyar Demokrata Fórum 1988-as tanácskozásának jegyzőkönyve és sajtóvisszhangja című kötetek jelentek meg a napokban.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke személyes hangvételű beszédében úgy fogalmazott, hogy Lakiteleken egyfajta „politikai aranycsapat”, „rendszerváltó aranycsapat” jött össze, amelynek minden tagja a maga területén tette a dolgát. Sok résztvevő volt, és senki sem volt felesleges, mindenkinek akadt munkája bőven.

Kép forrása
                         
Életinterjúk
A politikus elmondta, úgy érzékeli, hogy az írások visszaadják azoknak a napoknak a hangulatát, amelyekben az 1988-as lakiteleki találkozóra készültek.
Lezsák Sándor azt mondta, nehezen beszél a nyolcvanas évekről, mert erősen lekötik a ma tennivalói, azokra összpontosít. Úgy vélekedett, hogy a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum teszi a dolgát: fennállásának öt éve alatt már csaknem negyven könyvet adott ki, ami hatalmas teljesítmény.
Azért biztosítanak Lakiteleken egy kis stúdiót, hogy felvételeket, életútinterjúkat lehessen készíteni, és így minél bőségesebb anyag álljon a kutatók rendelkezésére.
  
Kép forrása
                              
Hiteles emberek
Bíró Zoltán, az intézet főigazgatója szerint a harminc éve történteknek talán legnagyobb tanulsága, hogy ha valaki cselekedni akar, megfelelően kell megválasztania az időpontot, ugyanis valamit el lehet sietni, de le is lehet késni. Úgy vélekedett, ők jókor szánták el magukat: egy olyan helyzetben, amikor még a nemzetközi porondon sem dőlt el semmi.
Ő is kitért arra, hogy a csapatból mindenki azt tette hozzá az ügyhöz, amit tudott. Hiteles emberek voltak együtt, akik „összeadódtak” – jelentette ki.
A Magyar Demokrata Fórum se jobb-, se baloldali, se kormánypárti, se ellenzéki nem volt – mondta Bíró Zoltán, megjegyezve: a Szabad Demokraták Szövetségétől (SZDSZ) is el akarták határolni magukat.
 
Kép forrása
              

Harmadik utas megoldás
Közölte, hogy harmadik utas megoldásra törekedtek: a nemzeti függetlenséget; a belső, önálló, demokratikus politikai berendezkedést; valamint a „magyar érdekű külpolitikát” tűzték ki célul.
A jegyzőkönyvben olvasható hozzászólásokból érezhető, hogy bizonyos töréspontok már 1988 szeptemberében megjelentek – hangoztatta a Retörki főigazgatója.
Szekér Nóra közölte: koncepciójuk az volt, hogy alapvetően nem a már megszületett szakirodalomból indulnak ki, hanem a forrásokat keresik meg. Egyebek mellett folyóiratokat néztek át, valamint életútinterjúkat készítettek MDF-es vezetőkkel – sorolta.
Az írás mögött rengeteg beszélgetés áll – emelte ki, úgy vélekedve: tíz év múlva már nem lehetett volna elvégezni a munkát, mert dokumentumok alapján nem lehetett volna így feltárni a múltat.