Fél évszázados alapokon állva

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Keszthelyen tartja jubileumi, ötvenedik vándorgyűlését. A nyolcszázötven résztvevővel kedden megkezdődött rendezvény az egész könyvtárosszakma, s ezen keresztül a kulturális élet egyik legjelentősebb eseménye. A vándorgyűlés súlyát tükrözi, hogy a szerdai plenáris ülés megnyitóján köszöntötte a könyvtárosokat Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Kép forrása

Könyvtár és közösség
A könyvtár a kölcsönzői szolgáltatások mellett olyan térré válhat, amely lehetőséget ad a közösségformálásra, közösségépítésre, a kicsiktől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztálynak tud programot biztosítani – fogalmazott az államtitkár szerdán a vándorgyűlés plenáris ülésének megnyitóján. Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a könyvtár az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közösségét jelenti, amelynek alapja az írott kultúra, a műveltség és a tájékozottság. Mindezek alapján a könyvtár olyan közösségi térré válhat, ahol az emberek nemcsak kölcsönöznek, hanem jól érzik magukat, ahova szívesen térnek be. Kiemelte: ez lehet könyvtárak újraértelmezett szerepe a 21. században. 
Az államtitkár felidézte azt is, hogy az elmúlt időszakban a könyvtári terület jelentős változásokon ment keresztül. A könyvtár évtizedeken keresztül ugyanazt jelentette: könyvespolcokon összegyűjtött, rendszerezett tudást. A könyvtár ma azonban már mást jelent, olyan átalakulás, olyan „kultúrtörténeti versenyhelyzet” alakult ki, amelyben minden kreativitásra, kritikára és ötletre szükség van. 

Kép forrása

Jövő és örökség
Barátné Hajdu Ágnes, az Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke az idei, félszázados, jubileumi vándorgyűlés jelentőségét hangsúlyozva rámutatott, hogy az Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége címmel meghirdetett rendezvény arra keresi a választ, hogy miként lehet a több évtizedes alapokra építve továbblépni. A digitalizálás, a könyvtári feladatok és kompetenciák átalakulása, fejlődése, a közösségszervezés, a szociális területen nyújtott szolgáltatások bővítése folyamatos feladatot jelent a könyvtáraknak – tette hozzá. 
Mint minden évben, idén is a Vándorgyűlésen adták át a könyvtáros szakma által legértékesebbnek tartott és a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott könyveknek járó díjat, a Fitz József Könyvdíjat, az MKE egyesületi munkájáért emlékérmeket, valamint Az Év Fiatal Könyvtárosa Díjat és a Kovács Máté Alapítvány támogatásával egy, Az Év Fiatal Könyvtárosa különdíjat is átadtak.
A jubileumi Vándorgyűlésen a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség munkatársának, Szüts Etelének ítélte az „Az év fiatal könyvtárosa – 2018” megtisztelő címet. 
A tanácskozás a szerdai plenáris rendezvények után, szekcióülésekkel folytatódik.
Bibliográfiai Szekcióban mások mellett lapunk szerzője, Gönczi László bibliográfus is előadást tartott, de természetesen valamennyi szekcióban érdekes, izgalmas beszélgetésekben vehettek részt az érdeklődők.  

Kép forrása

Szakma és barátság
Érdemes itt elmondani azt is, hogy a Vándorgyűlés a Magyar Könyvtárosok Egyesületének központi rendezvénye, s tulajdonképpen évtizedek óta a legnagyobb közművelődési rendezvény. Kevés olyan esemény van, amit párhuzamba lehetne állítani a csaknem ezer szakembert megmozgató több napig tartó összejövetellel. Az első Vándorgyűlést 1969-ben, Tatán rendezte meg az egyesület, amely évente más-más településen tartja szakmai találkozóját. A helyszín rendszeres változtatása alkalmat nyújt a házigazdáknak arra, hogy bemutassák új, vagy átépített könyvtárukat, ihletet adó helyi tevékenységüket, ötleteiket, értékeiket. Ebben az évben a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Zala Megyei Szervezete, a Pannon Egyetem és a Fejér György Városi Könyvtár munkatársai látták vendégül az ország könyvtárosait Keszthelyen, a „Balaton fővárosában”.