Közénk tartozol!

Kolozsváron kedden adták át az első húsz könyvcsomagot azoknak a családoknak, akik részt vettek a Közénk tartozol! programban. A projekt keretein belül mindösszesen nyolcszáz – főként szórványmagyar területen élő – családnak juttat el a kulturális kormányzat alapvető magyar kulturális értékeket tartalmazó könyv és hangzóanyag csomagot. A könyvek és más adathordozók beszerzését, csomagolását, és a külhoni helyszínekre való eljuttatását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. végzi.

A Közénk tartozol! című projekt keretében a szórványvidéken élő mintegy nyolcszáz családnak juttat el a kulturális kormányzat alapvető magyar kulturális értékeket tartalmazó könyv- és hangzóanyag-csomagot. „Olyan kiadványok ezek, amelyek minden magyar családnak a könyvespolcán ott kell, hogy legyenek” – fejtette ki Fekete Péter kulturális államtitkár az MTI-nek adott keddi interjújában.

Az ajándékcsomag tartalma 
1.Bartók Béla: Képeskönyv gyermekeknek (CD-melléklettel)
2.Jankovics Marcell: Magyar népmesék (DVD, 1. rész – Kacor Király
3.Szép Ernő: Mátyás király tréfái (hangoskönyv)
4.Benedek Elek: Világszép Nádszál kisasszony
5.Petőfi Sándor: János Vitéz
6.Arany János: Toldi
7.Gárdonyi Géza: Egri csillagok
8.Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk
9.Hász Róbert: A künde

„El fogom mondani ezeknek az embereknek, hogy néha egy jó szó, néha egy jól megválasztott mondat, egy jól kiválasztott esti ének a lefekvés előtt, vagy egy jól sikerült útravaló mondás az oviba, iskolába indítás előtt tudja megalapozni azt, hogy a gyerekeink felnőve a magyarságukra támaszkodva tudjanak eligazodni a világban” – fogalmazott Fekete Péter a keddi esemény előtt.

A kedvezményezett családokról a Kultúráért Felelős Államtitkárság dönt a helyi egyházi szervezetektől, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségtől, a Kolozsvári Református Egyházmegye Esperesi Hivataltól, valamint a Nagyenyedi Református Egyházmegye Esperesi Hivataltól beérkezett javaslatok alapján. Mindhárom egyházi intézmény főként szórványmagyar területen működik Fehér és Kolozs megyékben, ahol az identitásmegőrzés, az asszimiláció fékezése nehéz feladat.

A könyvek és más adathordozók beszerzését, csomagolását, és a külhoni helyszínekre való eljuttatását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. vállalta, a projektet az Emmi tízmillió forintos forrásból finanszírozza.


Képek forrása
Forrás