Megkezdődött a 26. Szent István Könyvhét

MEGJELENT: 2018. május 7. | SZERZŐ: Gergely András

A százhetvenedik születésnapját ünneplő Szent István Társulat szervezésében az idén huszonhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb hazai seregszemléje. A rendezvény ünnepi megnyitójára 2018. május 7-én (hétfőn), 11 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében került sor. 

Kép forrása

Stephanus-díjak
A könyvhetet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédője nyitotta meg. A megnyitón bemutatták a könyvhét újdonságait, majd a bíboros, valamint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, a Stephanus Alapítvány elnöke átadták az idei Stephanus-díjakat. A tekintélyes elismerést teológiai kategóriában Rokay Zoltán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora, irodalmi kategóriában pedig Valter Ilona régész vehette át. 
Rokay Zoltán nígyívű filozófiatörténetének immár harmadik kötete is megjelent, s ebben már az ezredfordulóig elvezeti a filozófiai gondolkodás iránt érdeklődő olvasókat.  A most kiadott kötet fülszövege egyebek mellett arra hívja föl a figyelmet, hogy „az elmúlt két év migrációja, úgy tűnik, arról beszél, hogy az ún. Európa napjai meg vannak számlálva. A 21. század embere azonban továbbra is gondolkodik, reflektál, ítélőképességét igyekszik újból kiművelni és talán érvényesíteni – a túlerővel szemben is.”
Valter Ilona A cikádori, más néven (báta)széki ciszterci apátság története című munkájáért kapta meg a Stephanus-díjat. A kötet az első magyar ciszterci monostor történetét dolgozza föl, részletesen bemutatva az 1994-ben megkezdett és 2000-ben befejezett ásatás eredményeit is.

Kép forrása

Kiadók
A Ferenciek terén naponta 9–19 óráig összesen harmincegy könyvkiadó várja az érdeklődőket. Az idei könyvhéttel kapcsolatos hasznos információkat a tavalyihoz hasonlóan a rendezvény saját honlapján is megtalálhatják. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Pannonhalmáról, Kecskemétről, Pomázról, de Erdélyből és Délvidékről is érkezett egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, lelkiségi mozgalmak köre is szerteágazó. Akadnak magyarországi szerzetesrendeket képviselő kiadók, vannak protestáns és katolikus egyházi közösségeket képviselő kiadók, jelen van az egyházi sajtó és megjelentek a keresztényi gondolatok iránt elkötelezett magánkiadók és terjesztők. 
A téren hétfőtől szombatig ezúttal is találkozhatnak az olvasók és a szerzők. Összesen ötvennégy szerző: író, költő, teológus dedikálja régi és legújabb műveit. A programok általában koradélután kezdődnek és késő estig tartanak. 

Kép forrása

Kiadványok
A könyvhétre ellátogató olvasókat idén közel nyolcezer kiadvánnyal, köztük hatvanöt könyvheti újdonsággal és nagy kedvezményekkel várják a kiadók. Új irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek.  A gazdag kínálatból érdemes megemlíteni pár kötetet. 
Egyre hangosabb világunkban, amikor a technika és az anyagi javak egyre nagyobb teret követelnek maguknak, szinte merészségnek számít könyvet írni a csöndről. Robert Sarah–Nicolas Diat A csönd ereje – A zaj diktatúrájával szemben című kötete emlékeztetni kíván arra, hogy az élet csöndes kapcsolat Isten és az ember bensője között. A csönd feltétlenül szükséges ahhoz, hogy meghalljuk Istent. 
Érdekes kiadvány a Mirtusz kisasszony. Clemens Brentano, a német romantika kiemelkedő írójának legszebb meséi eredetileg inkább a felnőttek okulására és szórakoztatására szolgáltak, később azonban minden korosztály tetszését elnyerték. 
Izgalmasnak ígérkezik Szentmártoni Mihály: Igaz-e, hogy… A családfa-gyógyítás lelkiségi mozgalom? A jezsuita szerző szerint a családfa gyógyítása mögött húzódó tan nem lelkiségi mozgalom, hanem egy vallási fogalmakat tartalmazó, ezoterikus elemekkel vegyült alternatív gyógymód…
Igazi családterápia azonban Kevin Leman Péntekre boldog család – Családi csapatépítés 5 napban című könyve, amelyben az ismert szerző gyakorlati bölcsességgel, számtalan történettel és humorral avatja be olvasóját a jól működő családi élet mikéntjébe.
Legeza László Rágalmak és valóság című könyve az egyházat leggyakrabban érő kritikákat gyűjtötte össze. Ismerteti az egyház és a tudomány kapcsolatát az úgynevezett sötét középkorban, a teremtéstörténetet, a keresztes háborúk és az inkvizíció eseményeit és azok történelmi hátterét, az egyháziak egykor fényűző életvitelének okait, s a napjainkban talán leggyakrabban hallható cölibátus és pedofília kérdését. Végül a II. Vatikáni Zsinat dokumentumainak tükrében válaszolja meg azt a kérdést, hogy magán- vagy közügy-e a vallásgyakorlás, s politizálhat-e a hívő ember?Megosztás