Kihirdették a Libri Irodalmi Díj győzteseit

Idén harmadjára adták át a Libri Irdodalmi Díjat, melyet 2016-ban alapítottak, annak érdekében, hogy a szakmai zsűri és a publikum a megelőző év kiemelkedő irodalmi műveit elismerésben és támogatásban részesítse. Idén a zsűri az egyetlen női döntőst, a közönség pedig az egyetlen paródiakötetet találta a legjobbnak. A győztesek a hazai irodalom egyik legrangosabb elismerése mellett egy-egymillió forintot, illetve huszonöt-huszonötmillió forintos médiatámogatást kaptak.

Kép forrása

A Libri Irodalmi Díj
Sándor Gabriella, a Libri marketingigazgatója a kihirdetés előtt beszélt a díj jelentőségéről: „A zsűri véleménye és a szervező Libri célkitűzése szerint a Libri Irodalmi Díj egyik legfontosabb feladata, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a kultúrát és felhívja a nagyközönség figyelmét annak kiváló alkotóira és műveire, a velünk élő, virágzó kortárs magyar irodalomra” 
A tavaly megjelent könyvek közül negyvenkét kiadó száznegyvenhárom kötete került fel a Libri irodalmi díjak hosszúlistájára. A színes és változatos szép- és tényirodalmi termésből A tíz döntős művet a hazai kulturális élet száz képviselőjének véleménye alapján választották ki, akik fejenként öt-öt olyan műre voksoltak, amelyek bármelyikének szívesen odaítélték volna a díjat. Az így kialakult végső tízes listán szereplő művek a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján részesültek az elismerésben.

Kép forrása

A díjazottak
A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. Ők Tompa Andrea Omerta című regényét ítélték 2017 legjobbjának, melyről Károlyi Csaba így nyilatkozott: „Tompa Andrea Omerta című regénye szenvedélyesen beszél. És erős nyelve van ehhez a szenvedélyességhez. Nem is egy, hanem négy. Három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát halljuk. Ez a regény ráadásul eléri azt, hogy akár egy olyan téma, mint a rózsanemesítés (nőies? nem: kifejezetten férfias) témája érdekelje az embert, amennyiben ilyen virágzóan írnak róla.” 
A publikum díjazottja az irodalmi életben nagy vízhanggal debütáló Bödőcs Tibor alkotása, az Addig se iszik című paródiakötete lett, melyet már a megjelenésekor is sokan Karinthy klasszikusához, az Így írtok ti-hez hasonlítottak. Folyamatosan a sikerlisták élmezőnyében volt a könyv, ami alapján talán nem is volt nagy meglepetés a közönség verdiktje. Bödőcs művéről elmondta, hogy az tulajdonképpen megélt pillanatainak különböző álarcok és maszkok mögül szóló értelmezése, szatírája és sok, a műben megjelenített szerző közel áll a saját stílusához, így azokhoz könnyen tudott igazodni. Hozzátette, hogy elsőkötetesként hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a döntősök közé választották, humorosan megjegyezve, hogy nem dőlne össze a világ, ha csak az egyik díjat gyűjtené be. Bödőcs Tibor világa tehát a közönségnek hála, állva maradt, remélhetőleg további remek alkotásokra ösztönözve a szerzőt.

Kép forrása

A tíz döntős mű
Bödőcs Tibor: Addig se iszik 
Földényi F. László: A melankólia dicsérete 
Kemény István: Lúdbőr 
Nádas Péter: Világló részletek I-II. 
Parti Nagy Lajos: Létbüfé 
Peer Krisztián: 42
Spiró György: Kőbéka
Tolnai Ottó: Nem könnyű
Tompa Andrea: Omerta
Vida Gábor: Egy dadogás története