Nádas Péteré az Egon Díj

Nádas Péter író kapja Világló részletek című regényéért a hárommillió forint díjazású Aegon Művészeti Díjat – jelentette be Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kép forrása

Négy verseskötet és hat regény
Az idei díjra csaknem száz kötetet jelöltek a könyvkiadók. Négy verseskötet és hat regény került a szűkített listára. A döntős kötetek között volt – Nádas Péter műve mellett – Csabai László Szindbád, a forradalmár, Kántor Péter Valahol itt, Nádasdy Ádám Nyírj a hajamba, Parti Nagy Lajos Létbüfé, Rakovszky Zsuzsa Célia, Szécsi Noémi Egyformák vagytok, Tompa Andrea Omerta, Tóth Krisztina Ünnep és Vida Gábor Egy dadogás története című kötete is.
Az eredményről hét főből álló, szakmai zsűri döntött: Radnóti Sándor kritikus, művészetfilozófus, a zsűri elnöke, Angyalosi Gergely irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, Diószegi Endre középiskolai tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész és Takács Ferenc irodalomtörténész.

Kép forrása

Szakmai vélemény
Zatykó Péter szerint nagyon fontos visszajelzés az, ha egy alkotó munkájáról szakmai grémium mond véleményt. 
A tizenharmadik alkalommal odaítélt díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése, amelyet április 10-én adnak majd át a budapesti Katona József Színházban. Az elismeréssel az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.
Diószegi Endre, a zsűri tagja a grémium elé került művekről elmondta: közös bennük, hogy őszintén és nyíltan beszéltek a közelmúlt magyar világáról. Hozzáfűzte: ez nagyon fontos a felnövekvő generációk számára is, hogy később önmaguk igazságával is szembe tudjanak nézni.

Kép forrása

Családtörténet és depresszió
Nádas Péter 1942-ben Budapesten született. Munkásságáért számos rangos elismerést kapott: 1985-ben József Attila-, 1992-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 1998-ban az Emlékiratok könyve Franciaországban megkapta az év legjobb idegen nyelvű könyvének járó díjat, 2005-ben Pro Urbe Budapest, 2006-ban Márai Sándor- és Palládium-díjat kapott, és a Berlini Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2010-ben Budapest díszpolgára lett, és Szirénének című művéért neki ítélték Az évad legjobb magyar drámája díjat. 2014-ben az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat, 2015-ben drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehetett át a magyar dráma napján. Nevét évek óta az irodalmi Nobel-díj várományosai között említik.
Több mint ezerkétszáz oldalas könyvéről ez alkalommal úgy beszélt az író, hogy az „egy pszichikai és valószínűleg fizikai törvényszerűség: az asszoiciációs sorok követése”. Az író, aki saját és családja élete nyomán egy történelmi korszakról, a közelmúltról írta kétkötetes munkáját, arról is beszélt, hogy írás közben nemcsak családjának történetével és igazságaival kellett szembenéznie, de saját depressziójával és öngyilkos gondolataival is.