A kultúra gyarapít

MEGJELENT: 2018. február 23. | SZERZŐ: Gergely András

A magyarság a történelmi múlt viharai miatt önbizalomhiányos nemzetté vált, ezért is fontos, hogy végre elhiggye saját értékei létezését – fogalmazott Hoppál Péter a kultúráért felelős államtitkár A kultúra gyarapít! címmel harmadik alkalommal megrendezett kultúrpolitikai szakmai konferencián, amelyen kulturális intézmények vezetői, szakemberek, politikai vezetők tekintették át az ágazat helyzetét.

Kép forrása

A kultúra stratégiai ágazat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere váratlan akadályoztatása miatt levélben küldte el expozéját, amelyben emlékeztetett: amit a kormányzat az utóbbi nyolc évben tett a kultúra területén, azt a célt szolgálta, hogy megerősítsék a közösségeket, amelyekből a magyar nemzet felépül. Mostanra uniós szinten hazánkban az egyik legmagasabb a kulturális kiadások aránya, a működési célú kulturális kiadások 2010 és 2018 között két és félszeresükre nőttek, és ehhez jön még a kulturális infrastruktúra nagyberuházásainak támogatása. 
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úgy egészítette ki a miniszteri gondolatokat, hogy rámutatott, a kormányzat szeretné a magyar kultúra jelentőségét mindenki számára láthatóvá tenni, és elérni, hogy a magyarok elégedetten nézzenek magukra a kulturális identitás szempontjából. Az államtitkár hangsúlyozta: a kultúra stratégiai ágazat, amely hozzájárul a gazdaság eredményességéhez is.

Kép forrása

Három fő irány
A kormányzati törekvésekkel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt két ciklusban a kormány három fő irány mentén fejlesztette a kulturális ágazatot: a kulturális alapellátás program alapvető célkitűzése, hogy mindenki minőségi kultúrához juthasson. 
A programot 2014 őszén hirdették meg, különös figyelemmel a hátrányos helyzetű közösségekre és a határon túli magyarságra. Jogszabályi szinten rögzítették, hogy mindenkinek joga hozzájutni a kulturális alapellátáshoz, és szabályozták ebben az önkormányzatok feladatait is, miközben növelték a településeknek járó kulturális normatíva összegét. Kincses Kultúróvoda címmel saját programot indítottak 2015-ben a legkisebb gyerekek kulturális fejlesztésére is – sorolta az eredményeket.
Hasonlóan fontos, hogy nem leépül, hanem épül a kulturális infrastruktúra: múzeumok épülnek és újulnak meg, hazatért a Seuso-kincs, megújul az Operaház, fejlesztik a közművelődési intézményrendszert és a könyvtári hálózatot. 
A gazdasági növekedés és a kulturális környezet javulása a látogatók számának gyarapodását hozta minden intézménytípusnál. A közművelődési intézményrendszer évi hatvanhárommillió látogatót vonz, a könyvtári szolgáltatórendszer pedig már az ötezer fő alatti kistelepüléseknek is magas szintű ellátást biztosít, az aprófalvas vidékeken könyvtárbuszokkal, miközben zajlik a közgyűjtemények digitalizálása is.

Kép forrása

Kultúra és identitás
Hozzá tette, továbbra is szeretnék presztízzsé tenni a kulturális identitást: mai nyelven beszélünk, de visszanyúlunk a gyökerekhez, őrizzük és közkinccsé tesszük népi kultúránkat – fogalmazott.
Mint emlékeztetett, a konferenciasorozat előzményeként már a kormányzati ciklus elején tanácskozásra hívták össze a kulturális szervezetek széles körét, és közösen felvázolták az elvégzendő feladatokat. Az azóta eltelt időszakban megkezdték a megfogalmazott feladatok teljesítését és a minőségi kultúra befogadó közegének szélesítését – számolt be Hoppál Péter, aki az egyik legfontosabb célnak nevezte, hogy a szórakoztató kultúra és a minőségi kultúra fogyasztói között egyre tágabbra nyíló olló ismét záródni kezdjen.
A konferenciasorozat fő célja a nemzeti kultúra középpontba állítása, hogy a kultúra betölthesse társadalmi kohéziós, de gazdaságélénkítő funkcióját is – hangsúlyozta az államtitkár. Mint hozzátette, a kulturális identitás kulcsfontosságú témája a migráció korában nagyban felértékelődött, ezért a nemzeti kultúra megtartásának, gyarapításának ügye még fontosabbá vált.Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email