Új elnök könyves szövetség élén

MEGJELENT: 2018. január 25. | SZERZŐ: Rácz András

Dr Gál Katalint választotta meg elnökének a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a szintén pályázó Kocsis András Sándor eddigi elnökkel szemben - közölte a szervezet.

Kép forrása

Kreatív nők
Gál Katalin, a művészeti kiadványairól ismert Vince Kiadó vezetője korábban alelnöke volt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének. 
Egy interjúban így nyilatkozott: „Egyedüli nőként ültem kezdetben az elnökségben. Úgy éreztem, félreértésből vagyok ott…. Az egyesülés eddig jórészt a férfiak játszótere volt. Szerintem – pláne, ha nőt választunk a megürült igazgatói székbe is – jót tesz a szervezetnek. Kompromisszumkész, kreatív nők, akik férfi társaiknál kevésbé hiúak, esetleg képesek lesznek ráállítani a könyvszakmát a jelenleginél szolidárisabb, intelligensebben működő pályára.”      
Valószínűleg igaza van Gál Katalinnak, abban mindenképpen, hogy a könyvszakmát intelligensebb pályára kellene állítani, mint amin eddig mozgott. Reméljük, az új elnökasszonynak sikerül.       

Kép forrása

Független kiadók
Annál is inkább remélhetjük ezt, mert a Gál Katalin vezette Vince Kiadó a kisebb, független kiadók közé tartozik, azok közé, amelyeket nagyon megviselt az Alexandra csődje. Mint köztudott, a kiadó- és terjesztővállalat csődje hárommilliárd forint vont ki a könyves piacról.
Gál Katalin most úgy nyilatkozott, az ő kiadója is nagy vesztese a könyvszakma átalakulásának. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése egyesíti a sokszor különböző érdekű, nagyobb és a kisebb kiadókat és könyvterjesztőket is, Gál elnökségével pedig nagyobb hangsúly eshet a kisebb, független kiadók érdekeire.
Most, megválasztása után arról beszélt, hogy a könyvszakma sok csapáson esett át az elmúlt időszakban, helyre kell állítani a bizalmat, rendbe kell tenni a lelkeket is, hogy működjenek a dolgok. Hozzátette: elő kell készíteni a nemzedékváltást is, ki kell termelnie az egyesülésnek azokat a fiatal vezetőket, akik hajlandóak tenni a közösségért – mondta. Szerinte az is fontos, hogy nőt választottak elnökké. „Nagyon kellett ide egy női vezető. Az egyesülés vezetői szinten elférfiasodott, pedig sok kiadó van, ahol vannak alkalmas női munkatársak, ráadásul vezető pozícióban. Valószínűleg igaz az, hogy a XXI. század a mi évszázadunk.”

Kép forrása

Háromszor annyian
Az új elnökasszonyra a keddi tisztújításon körülbelül háromszor annyian szavaztak, mint Kocsis András Sándor korábbi elnökre. Gál szerint a szándékot a változtatásra a választáson való magas részvétel is mutatja: az egyesülésen belül körülbelül kétszáznyolcvan mandátum van, ebből a tisztújításon körülbelül kétszázharmincan jelentek meg.
Az elnökhelyettes Szemere Gabriella és Budaházy Árpád lett. Az Egyesülés elnökségét mostantól Babucs Éva, Bárdos András, Kovács Péter, Nyáry Krisztián és Sárközy Bence alkotja. Az elnökség tagja maradt a tavaly megválasztott Ürögdi András. A Felügyelőbizottság elnöke Kolosi Bea. Az etikai bizottság is megújult, tagjai Jenei Tamás, Jámbor Sándor és  Kiss József. 
Az egyesülés igazgatója most nem változott, a posztot továbbra is Péterfy Gergely író tölti be.Megosztás