Jaj, Zsuzsa! Jaj!

MEGJELENT: 2018. január 11. | SZERZŐ: Rácz András

Tragikus hírt tett közzé tegnap a Typotex Kiadó: Votisky Zsuzsa, a Kiadó alapítója és vezetője január 5-én elhunyt. Neve egybeforrt a kiadóéval, hiszen az 1989-es alapítástól kezdődően 2015-ig önállóan, majd társigazgatóként vezette a céget. A magyar tudományos könyvkiadásban, illetve az elektronikus publikálás területén végzett munkája korszakos jelentőségű volt.

Kép forrása

A Kiadó közleménye azt is hozzá teszi: „Személye pótolhatatlan a számunkra, ám nagyságát az is mutatja, mindent elkövetett azért, hogy a kiadó, ez a szellemi műhely nélküle is működőképes maradjon. Emlékéhez hűen folytatjuk az általa megkezdett munkát a továbbiakban is.”
A tegnap megjelent ismertetők elmondják, hogy a magyar tudományos könyvkiadás legsokoldalúbb személyisége – az Akadémiai Kiadó és a Matematikai Kutatóintézet munkatársaiból alakított Typotex Kiadó élén – új utakat nyitott a rendszerváltás utáni magyar könyvkiadásban. Elmondják, hogy Votisky Zsuzsa tele volt ötletekkel és ennek megfelelően tele volt megvalósítandó feladatokkal is. Számos úttörő kezdeményezés kitalálója és megvalósítója lett. Megteremtette a Books in Print nevű adatbázist, amely a forgalomban lévő könyvek teljes listáját tartalmazta, az elsők között vágott bele az e-könyvek hazai kiadásába az interkonyv.hu oldalán, megálmodta a Bábelmátrix elnevezésű projektet, ahol a világirodalom válogatott alkotásai olvashatók eredeti nyelven és fordításban, szabadegyetemmel felérő könyves estéket szervezett, és kitartóan harcolt a független kiadók érdekeiért, illetve a hazai tudományos könyvkiadásért.
Aki ismerte, tudja, hogy Votisky Zsuzsa mindezeknél sokkal több volt. A kultúra és a tudomány elkötelezett híve, olyan ember, akiből egyre kevesebb van ma már, olyan, aki a klasszikus polgári műveltséget tekintette mércének, vagy inkább olyasvalaminek, ami értelmet ad az életnek. S a maga részéről mindent meg is tett azért, hogy a saját magas nívója szerint megtöltse értelemmel kortársaink életét. 
Egyszer azt mondta nekem: a Typotex az okos emberek kiadója. Nincsenek sokan. Párszáz, pár ezer példányban lehet nekik könyveket készíteni. De azért vannak pár százan, vannak pár ezren…
Elgondolkodtató szavak. Az életkor, a tapasztalat, és persze a műveltség meg nem alkuvó szolgálata érlelte gondolat. Az ember fiatalon a világot szeretné megváltani, a popkultúra vámszedői százezrekben mérik a maguk rajongótáborát, de Votisky Zsuzsa pontosan tudta, éppen elégséges küldetés az, ha annak a néhány száz, vagy néhány ezer komoly olvasójának tud néha valami értékeset kínálni. Ők majd felhasználják, ők majd továbbadják, ők majd sokakhoz eljuttatják. Vagy csak egyszerűen örülnek neki… 
Jaj Zsuzsa! Mennyi értéket köszönhetünk Önnek! Jaj, Zsuzsa! Legyen szép és könnyű az álma!
Megosztás

Egypercesek

PEN American-díjas lett King

PEN American-díjas lett King

A szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója

Tudnom kell –, hogy mitől letehetetlen

Jogait már a megjelenése előtt több mint húsz ország kiadója megvásárolta

Jogász és prosti – 2 in 1

Nyers szókimondás és a tarka nyelvi petárdák

Magyar-lengyel két jó barát…

Útikönyv kiváló fényképanyaggal, izgalmasan megírt történelmi epizódokkal

Putyin kémkedő verebe

A szenvedély veszélyes, mint a kémkedés Moszkvában

Feliratkozás a hírlevélre

Email