Magyar színházi hét Gdanskban

MEGJELENT: 2017. december 1. | SZERZŐ: László T. András

A budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődött a gdanski Shakespeare Színházban a magyar színházi hét, amelynek programjában a Tünet Együttes, majd a Frenák Pál Társulat egyik produkciója, valamint a Maladype Színház kisoperája is szerepel.

Kép forrása

Európa Színházai
A Gdansk egyik jellegzetességeként ismert Shakespeare Színházban a magyar hetet a záruló lengyelországi magyar évad keretében szervezték. A szemle ugyanakkor része a gdanski kulturális intézmény Európa Színházai című programsorozatának is. 
A teátrum három éve épült és nyílt meg Gdansk belvárosában, akkor indult az Európa Színházai elnevezésű ciklus is, melynek hetedik kiadását Magyarországnak szentelik – számolt be a Shakespeare Színház igazgatója. Jerzy Limon elmondta, hogy a lengyel kulturális tárca és a varsói Magyar Kulturális Intézet támogatásával megrendezett minifesztivál programjában a színházi előadások mellett magyar koncertek, filmvetítések, gasztronómiai bemutatók, gyermekfoglalkozások és zenei események is helyet kapnak.
Érdemes itt azt is megemlíteni, hogy tavaly számos rendezvénnyel ünnepelték az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, 2017 szeptemberében nyílt a Varsói Királyi Várban a Magyar modernizmus 1900-1930 című, nagyszabású kiállítás, nemrég pedig a Proton Színház és a Recirquel Társulat lépett fel Krakkóban és Varsóban, illetve Lódzban.

Kép forrása

III. Richárd
A nyitóesten Shakespeare III. Richárd című drámájának azt a feldolgozását tűzték műsorra, amelyet Vecsei Miklós újító fordítása alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitt színpadra. 
A III. Richárdnak rengeteg olvasata lehetséges. Fiatalok indulnak az életnek, és olyan figurákat, eszméket, gondolatokat keresnek, amelyekbe kapaszkodhatnak, amelyekben hihetnek. A rendező szerint nem átírni szerették volna Shakespeare-t, hanem újrafogalmazni a huszonévesek szemszögéből.
A címszereplőt megformáló Trill Zsolt szerint III. Richárd az összes hibájával együtt is elsősorban ember, erre a megközelítésre koncentrál az előadás is. Hozzátette: nagyon sok helyen játszott már, de a gdanski Shakespeare teátrumé „a világ egyik legszebb és legizgalmasabb színházi tere”.
Az egyhetes magyar színházi szemlén a Tünet Együttes Weöres Sándor verse által ihletett, Az éjszaka csodái című tánc- és vizuális produkcióját mutatják be, a Frenák Pál Társulat pedig az InTimE című produkcióval szerepel. A nézők a poznani Új Színház feldolgozásában Visky András Pornó – A feleségem története színdarabját is megnézhetik. A rendezvénysorozat a Maladype Színház előadásával zárul jövő csütörtökön, amikor bemutatják Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját.

Kép forrása

Testről és lélekről
A magyar hét kísérőrendezvényeként a Shakespeare Színház kiállítótermében fotókiállítás nyílik csütörtök este, ott válogatást mutatnak be Kardos Sándor Horus Archívumából.
A színházi szemlét kísérő filmmustrán Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Nemes Jeles László Saul fia, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjeit vetítik.
A 2014-ben átadott gdanski színház csaknem ugyanazon a helyen épült fel, ahol a 17. században egy vívóiskola épületében vándorszínész társulatok, köztük németek és angolok tartottak színi előadásokat és bemutatták a Shakespeare-drámákat is. A színház nyitható teteje lehetővé teszi olyan előadások megrendezését is, mint amilyeneket annak idején Shakespeare Globe Színházában tartottak.
A gdanski Magyar Színházi Hét a kulturális évad egyik záróeseménye, december elején pedig Varsóban nyílik lengyel-magyar tematikus történelmi játszótér.
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email