Magyar színházi hét Gdanskban

A budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődött a gdanski Shakespeare Színházban a magyar színházi hét, amelynek programjában a Tünet Együttes, majd a Frenák Pál Társulat egyik produkciója, valamint a Maladype Színház kisoperája is szerepel.

Kép forrása

Európa Színházai
A Gdansk egyik jellegzetességeként ismert Shakespeare Színházban a magyar hetet a záruló lengyelországi magyar évad keretében szervezték. A szemle ugyanakkor része a gdanski kulturális intézmény Európa Színházai című programsorozatának is. 
A teátrum három éve épült és nyílt meg Gdansk belvárosában, akkor indult az Európa Színházai elnevezésű ciklus is, melynek hetedik kiadását Magyarországnak szentelik – számolt be a Shakespeare Színház igazgatója. Jerzy Limon elmondta, hogy a lengyel kulturális tárca és a varsói Magyar Kulturális Intézet támogatásával megrendezett minifesztivál programjában a színházi előadások mellett magyar koncertek, filmvetítések, gasztronómiai bemutatók, gyermekfoglalkozások és zenei események is helyet kapnak.
Érdemes itt azt is megemlíteni, hogy tavaly számos rendezvénnyel ünnepelték az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, 2017 szeptemberében nyílt a Varsói Királyi Várban a Magyar modernizmus 1900-1930 című, nagyszabású kiállítás, nemrég pedig a Proton Színház és a Recirquel Társulat lépett fel Krakkóban és Varsóban, illetve Lódzban.

Kép forrása

III. Richárd
A nyitóesten Shakespeare III. Richárd című drámájának azt a feldolgozását tűzték műsorra, amelyet Vecsei Miklós újító fordítása alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitt színpadra. 
A III. Richárdnak rengeteg olvasata lehetséges. Fiatalok indulnak az életnek, és olyan figurákat, eszméket, gondolatokat keresnek, amelyekbe kapaszkodhatnak, amelyekben hihetnek. A rendező szerint nem átírni szerették volna Shakespeare-t, hanem újrafogalmazni a huszonévesek szemszögéből.
A címszereplőt megformáló Trill Zsolt szerint III. Richárd az összes hibájával együtt is elsősorban ember, erre a megközelítésre koncentrál az előadás is. Hozzátette: nagyon sok helyen játszott már, de a gdanski Shakespeare teátrumé „a világ egyik legszebb és legizgalmasabb színházi tere”.
Az egyhetes magyar színházi szemlén a Tünet Együttes Weöres Sándor verse által ihletett, Az éjszaka csodái című tánc- és vizuális produkcióját mutatják be, a Frenák Pál Társulat pedig az InTimE című produkcióval szerepel. A nézők a poznani Új Színház feldolgozásában Visky András Pornó – A feleségem története színdarabját is megnézhetik. A rendezvénysorozat a Maladype Színház előadásával zárul jövő csütörtökön, amikor bemutatják Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját.

Kép forrása

Testről és lélekről
A magyar hét kísérőrendezvényeként a Shakespeare Színház kiállítótermében fotókiállítás nyílik csütörtök este, ott válogatást mutatnak be Kardos Sándor Horus Archívumából.
A színházi szemlét kísérő filmmustrán Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Nemes Jeles László Saul fia, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjeit vetítik.
A 2014-ben átadott gdanski színház csaknem ugyanazon a helyen épült fel, ahol a 17. században egy vívóiskola épületében vándorszínész társulatok, köztük németek és angolok tartottak színi előadásokat és bemutatták a Shakespeare-drámákat is. A színház nyitható teteje lehetővé teszi olyan előadások megrendezését is, mint amilyeneket annak idején Shakespeare Globe Színházában tartottak.
A gdanski Magyar Színházi Hét a kulturális évad egyik záróeseménye, december elején pedig Varsóban nyílik lengyel-magyar tematikus történelmi játszótér.