Orosz István Moszkvába megy

Önálló magyar standdal, könyvbemutatókkal, műfordítói mesterkurzussal és tematikus programokkal várja a közönséget idén Magyarország a Non/Fiction Nemzetközi Könyvvásáron, Moszkvában.
Oroszország egyik legrangosabb könyvfesztiválján nemcsak a legújabb oroszul megjelent magyar irodalmi műveket ismerheti meg a közönség, de számos kísérőprogram is színesíti majd a magyar megjelenést.


Kép forrása

Műfordítók, írók, kiadók 
Idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Non/Fiction Könyvvásárt Moszkva egyik legjelentősebb kulturális központjában, az Új Tretyakov Képtárral közös épületben lévő Művészek Központi Házában. A magyar irodalomnak szentelt hét első felében Oroszország legjelentősebb magyar műfordítói, Okszana Jakimenko, Tatjana Voronkina, Jurij Guszev, Anatolij Guszev, Vjacseszlav Szereda, valamint Goretity József magyar irodalomtörténész, műfordító tart mesterkurzusokat fiatal nyelvészhallgatóknak és műfordítónövendékeknek a Tolsztoj Társasággal közös szervezésben.
Gyakorló műfordítók számára is rendeznek találkozót, ahol a legújabb, oroszul megjelent magyar vonatkozású ismeretterjesztő és szépirodalmi műveket ismerheti meg a közönség. 
Pénteken és szombaton Okszana Jakimenko és Goretity József moderálásával A magyar irodalom fogadtatása Oroszországban és Az orosz irodalom fogadtatása Magyarországon címmel tartanak kerekasztal-beszélgetéseket magyar és orosz kiadók, műfordítók, írók részvételével.

Kép forrása

Képek és könyvek
Az idei könyvvásár fókuszában az illusztráció, a gyermekirodalom és a gasztronómia áll.  Bemutatják például képregény formájában Omaha Beach on D-Day: Robert Capa fotói a Normandiai partraszállásról című művet, Redő Ferenc emlékiratait, valamint a Magyar mesék című könyvet, amely magyar illusztrátorok rajzaival készült. A magyar irodalom iránt érdeklődő közönség előzetest kap a jövőre oroszul megjelenő magyar könyvekből is. 
Kert/város-magyar gyermekkönyv-illusztráció 2000-2016 között címmel magyar kiállítás is nyílik a könyvvásáron. A nagyváros és a kert témájú tárlat a Cerkabella, a Csimota, a Pozsonyi Pagony, a Vivandra gyermekkönyvkiadók illusztrációból válogat. A könyvvásár gyerek látogatói Paulovkin Boglárka és Herbszt László magyar illusztrátorok rajzos bemutatóin vehetnek részt.

Kép forrása

Oroszul-magyarul
A könyvvásár egyik díszvendégeként érkezik Moszkvába Orosz István Kossuth-díjas grafikus, plakátművész és animációs filmrendező, aki előadást és mesterkurzust tart a könyvfesztivál látogatóinak és a moszkvai Design Iskola hallgatóinak. Kozlov Sándor kulturális attasé, Okszana Jakimenko műfordító és Vrabecz Attila szakács pedig a gasztronómián keresztül, egy fotókkal és filmrészletekkel színesített interaktív kerekasztal-beszélgetésen mutatják majd be a magyar irodalom főbb műveit és szereplőit. 
A Magyar Intézet szalonjában Töredékek címmel Balla Demeter fényképeiből nyílik kiállítás, amely a nemrég elhunyt, Kossuth-díjas fotográfus legnépszerűbb alkotásaiból válogat. A felvételeken magyar írók, költők híres portréi, dolgozósarkainak jellegzetes részletei jelennek meg. 
A magyar stand kínálatában az oroszul megjelent szépirodalmi és tényirodalmi köteteken túl számos kortárs gyerekkönyv, művészeti album és történelmi monográfia várja a látogatókat.