A legszebb virág a Csonkatorony mellett „nyílik”

MEGJELENT: 2017. november 10. | SZERZŐ: Thurzó Gábor András

A reformáció hatása a magyar nyelvre és Arany János munkássága a magyar nyelv napja idei központi témái, amelynek kiemelkedő debreceni és nagyszalontai eseménye lesz, amikor a Református Kollégium Oratóriumában, illetve a nagyszalontai Csonkatorony mellett több száz diák együtt szavalja el Arany János A legszebb virág című versét – jelentették be a szervezők.

Kép forrása

A jövőt magyar nyelven írják
Bár nem kapcsolódik közvetlenül a magyar nyelv közeledő napjához, mégis érdemes megemlíteni, hogy Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén pénteken Budapesten azt mondta: az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni. A kormányfő felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait, miszerint a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják. Hangsúlyozta, hogy ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.
Ebben a szellemben ünnepli meg az ország, illetve a Kárpát-medence a magyar nyelvet, amelynek napját2011-ben iktatta törvénybe az Országgyűlés, annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon tette hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés. 

Kép forrása

Közös versmondás
„Amíg magyarul beszélünk, tudjuk kik vagyunk” – utalt az anyanyelv identitásunkat is meghatározó szerepére Jantyik Zsolt, a helyi programokat koordináló Debreceni Művelődési Központ igazgatója.
Kustár Zoltán, a debreceni Református Kollégium igazgatóságának elnöke azt mondta: az ötszáz éves reformáció legfontosabb programjának nevezte, hogy minden ember anyanyelven olvashasson Bibliát. Utalt arra is, hogy a magyar nyelven megjelent szentírás az irodalmi nyelv alapja is lett, s az 1538 óta működő Református Kollégium – ahol két éven át Arany János is tanult – lelkészi és tanítóképző intézményei a magyar nyelv oktatásának fontos helyszínei voltak. Ezért is lesz az ünnep kiemelt eseményének, a közös versmondásnak a helyszíne a kollégium Oratóriuma – mondta.
Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke hozzátette: a debreceni diákokkal együtt szavalják majd Arany János A legszebb virág című versét a helyi gimnázium tanulói, az óvodások pedig egy budapesti intézmény óvodásaival egy időben mondanak el közösen agy Arany-verset november 13-án, a magyar nyelv napján.

Kép forrása


Sokan csatlakoznak

A magyar nyelv napja debreceni programjaihoz számos helyi intézmény is kapcsolódik. Érdekes programokkal várják a fiatalokat és az érdeklődőket a Csokonai Színházban, a Déri Múzeum irodalom házában, a helyi közösségi házakban, könyvtárakban, a Kölcsey központban és az egyetemi közösségi térben, a nagyerdei víztoronyban – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Jantyik Zsolt azt is elmondta, hogy Nagyszalonta mellett Balatonfüred is kapcsolódik a debreceni eseményekhez: a Balaton-parti városban versmondó versenyt rendeznek, amelyen határon túli fiatalok mellett számos hazai település diákjai, köztük debreceni tanulók is részt vesznek.
Megosztás

Egypercesek

Fizess verssel!

Fizess verssel!

Az akcióban részt vevő kávézókban feketét rendelünk, fizethetünk saját, vagy más költeményével

Pulcsiban alszom

Ha csak a felét tudnánk, hogy mi van a gyerek fejében, már nagyon jól ismernénk

A popkirálynő és a balerina

A produkció világszerte inspirációt nyújt majd a közönségnek

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Feliratkozás a hírlevélre

Email