A legszebb virág a Csonkatorony mellett „nyílik”

A reformáció hatása a magyar nyelvre és Arany János munkássága a magyar nyelv napja idei központi témái, amelynek kiemelkedő debreceni és nagyszalontai eseménye lesz, amikor a Református Kollégium Oratóriumában, illetve a nagyszalontai Csonkatorony mellett több száz diák együtt szavalja el Arany János A legszebb virág című versét – jelentették be a szervezők.

Kép forrása

A jövőt magyar nyelven írják
Bár nem kapcsolódik közvetlenül a magyar nyelv közeledő napjához, mégis érdemes megemlíteni, hogy Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén pénteken Budapesten azt mondta: az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni. A kormányfő felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait, miszerint a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják. Hangsúlyozta, hogy ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.
Ebben a szellemben ünnepli meg az ország, illetve a Kárpát-medence a magyar nyelvet, amelynek napját2011-ben iktatta törvénybe az Országgyűlés, annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon tette hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés. 

Kép forrása

Közös versmondás
„Amíg magyarul beszélünk, tudjuk kik vagyunk” – utalt az anyanyelv identitásunkat is meghatározó szerepére Jantyik Zsolt, a helyi programokat koordináló Debreceni Művelődési Központ igazgatója.
Kustár Zoltán, a debreceni Református Kollégium igazgatóságának elnöke azt mondta: az ötszáz éves reformáció legfontosabb programjának nevezte, hogy minden ember anyanyelven olvashasson Bibliát. Utalt arra is, hogy a magyar nyelven megjelent szentírás az irodalmi nyelv alapja is lett, s az 1538 óta működő Református Kollégium – ahol két éven át Arany János is tanult – lelkészi és tanítóképző intézményei a magyar nyelv oktatásának fontos helyszínei voltak. Ezért is lesz az ünnep kiemelt eseményének, a közös versmondásnak a helyszíne a kollégium Oratóriuma – mondta.
Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke hozzátette: a debreceni diákokkal együtt szavalják majd Arany János A legszebb virág című versét a helyi gimnázium tanulói, az óvodások pedig egy budapesti intézmény óvodásaival egy időben mondanak el közösen agy Arany-verset november 13-án, a magyar nyelv napján.

Kép forrása


Sokan csatlakoznak

A magyar nyelv napja debreceni programjaihoz számos helyi intézmény is kapcsolódik. Érdekes programokkal várják a fiatalokat és az érdeklődőket a Csokonai Színházban, a Déri Múzeum irodalom házában, a helyi közösségi házakban, könyvtárakban, a Kölcsey központban és az egyetemi közösségi térben, a nagyerdei víztoronyban – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Jantyik Zsolt azt is elmondta, hogy Nagyszalonta mellett Balatonfüred is kapcsolódik a debreceni eseményekhez: a Balaton-parti városban versmondó versenyt rendeznek, amelyen határon túli fiatalok mellett számos hazai település diákjai, köztük debreceni tanulók is részt vesznek.