Elhallgattatott zseni

MEGJELENT: 2017. augusztus 9. | SZERZŐ: Rácz András

Korunk egyik kiváló tudósa, Richard Dawkins amúgy ismert ateista is. A biológust a közelmúltban egy könyvbemutató kapcsán studióbeszélgetésre hívták a Berkeley Egyetem rádiójába, majd az anyagot a tudós „iszlamofóbiája” miatt törölték. Megjegyzem, az még soha nem fordult elő, hogy a kereszténységet gyalázó kirohanásai miatt cenzúrázták volna szavait…

Ateista genetikus

Elöljáróban mondjuk el, hogy Richard Dawkins korunk egyik legnépszerűbb biológusa. 
Tudományos műveiben a génközpontú evolúció elméletét népszerűsíti – ezt legbővebben a legelső, és mindjárt világsikert arató művében, Az önző gén című (1976) könyvében fejtette ki. Mint etológus, érdeklődik az állatok viselkedése és ennek a természetes kiválasztódással való viszonya iránt.
Magyarul megjelent tudományos köteteit érdemes elolvasni.  Az önző gént követte A hódító gén (1989), A vak órásmester (1994), a Folyam az Édenkertből (1995), A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása (2001), a Szivárványbontás (2001), Az Ős meséje: Zarándoklat az élet hajnalához (2006), A valóság varázsa (2011)
Ugyanakkor Dawkins kíméletlen és harcos ateista is. Vallásellenessége a 2001. szeptember 11-ei merénylet után érte el csúcsát, az ekkor írt esszéje Az ördög káplánja (2005) című esszégyűjteményében olvasható, illetve ennek hatására írta Az isteni téveszme című kötetét. Több könyvében emel szót az evolúcióelméletét ért kreacionista, deista és teista kritikák ellen, kifejtve a világos, tudományos álláspontot.

Buta babonaság
Szenvedélyes ateistaként buta babonaságnak tartja a vallás minden formáját, s ennek megfelelően nem is tesz különbséget fundamentalista vallási formák és egyéb lelkiségi és teológiai irányzatok között. Egy alkalommal így nyilatkozott: „Ki kell jelentenünk, hogy a világon a legördögibb dolgok egyike a vallásos hit, amely a himlő vírusához hasonlatos, ám sokkal nehezebb felszámolni. A vallásos hit, minthogy hitről van szó, nem bizonyítékokon alapul, és ez bármely vallás legfőbb fogyatékossága.”
Szókimondó ateizmusának köszönhetően – bár tudósként elismert személyiség – a közéletben kevesek által kedvelt szereplő. A hívők mellett a konzervatív politikai tábor sem rajong érte. Naná: Dawkins korábban a Munkáspártot támogatta, jelenleg pedig a Liberális Demokratákkal szimpatizál. 
Most mégis a valláskritikus nézeteiért rajongó baloldaliak hallgattatták el.

Kettős mérce
Július végén a szólásszabadság egykori fellegváraként ismert kaliforniai egyetem, a Berkeley rádiója hívta meg a tudóst egy könyvbemutató kapcsán. Azonban Dawkins legnagyobb megdöbbenésére a rendezvényt váratlanul lefújták. Az indoklás szerint azért, mert a biológusról felfedezte a szerkesztő, hogy nemcsak keresztényellenes, de egyúttal iszlámellenes is. Szerinte ugyanis minden vallás rossz, de az iszlám a leggonoszabb, sőt a gonosz legnagyobb erőforrása a mai világban.
Efféle kijelentések pedig manapság iszlamofóbiának tekinthetők. 
A Berkeley-n. 
„A KPFA határozottan támogatja a szólásszabadságot, de nem pártolja a gyalázkodó beszédet. Elnézést kérünk, azért mert korábban nem rendelkeztünk szélesebb ismeretekkel Dawkins nézeteiről. Azoktól is bocsánatot kérünk, akiket kellemetlenül érint a rendezvény törlése” – írta közleményében a rádió. 
„A kereszténység állandó kritikusaként ismernek, de ezért még soha sem tiltottak le a pódiumról. Miért adtok szabad utat az iszlámnak? Miért lehet a kereszténységet kritizálni, de az iszlámot nem?” – kérdezte Dawkins.

Megosztás