Vándorgyűlés Miskolcon

Az élet minősége, a könyvtárosok a társadalom szolgálatában címmel hirdette meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete a szervezet negyvenkilencedik vándorgyűlését, amelynek alkalmából július 5–7. között csaknem nyolcszáz könyvtáros érkezett Miskolcra. A rendezvény gazdag és tartalmas programmal keresi a szakmai választ korunk és a közeljövő kihívásaira. 

Új kihívások között

A szervezők, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum, valamint az MKE Borsod Megyei Szervezete a Miskolci Egyetem épületeiben tartja tanácskozását. 
A rendezvény első napján köszöntőt mondott Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. Az elnökasszony az új kihívások között olyan izgalmas témákat is említett, mint azt, hogy miképpen lehet segíteni a vakok és gyengénlátók számára a nyomtatott szövegek hozzáférését, vagy azt, hogy hogyan támogatható a hajléktalanok könyvtári hozzáférése. A példák megmutatták, hogy a könyvtári világban nem ábránd, hanem valóság az, hogy senkit nem hagyunk magára. 
Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a vándorgyűlést köszöntve a kormányzati támogatásokról, egyebek mellett a digitalizálás és a szerzői jogok kapcsolatáról, a szabályozási környezet felülvizsgálatáról is beszélt. Elmondta, hogy hamarosan elkészül az ágazati digitalizációs stratégia, s az előttünk álló átalakulásban a könyvtári rendszer minden szereplőjének fontos szerepe lesz. 
A rendezvényt köszöntötte Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese és Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Az élet minősége
A plenáris ülés a szokásoknak megfelelően afféle gondolatébresztő szakmai előadással folytatódott. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Európai ügyek bizottsága elnöke Gutenberg találmánya és a mai kihívások címmel tartott valóban érdekes előadást. Több oldalról vizsgálva a kérdést, megállapította, hogy az élet minősége nem csupán a fizikai jóléttel, de leginkább a szellemi jóléttel áll összefüggésben. A tudás, a kultúra nélkülözhetetlen az emberi jólét szempontjából. S így az élet minőségének kialakításában fontos szereppel bírnak a könyvtárak, könyvtárosok, hiszen ők azok, akik megőrzik, rendszerezik, és hozzáférhetővé teszik közös örökségünket. 

Hogy válaszokat találjon
A nyitó plenáris ülés befejezéseként szakmai elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek. 
A rendezvény folytatása során plenáris üléseken vitatják meg a könyvtárosok a minőségi élet és a könyvtárhasználat aktuális kérdéseit, illetve szekcióülésekben vitatják meg az egyes szakterületek speciális problémáit, lehetőségeit. 
A rendezvény – a szervezők szándéka szerint – nem csupán pillanatképet ad arról, hol tart ma a könyvtárosszakma, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy válaszokat találjon a kor és a közeljövő kihívásaira.