Dylan és Moby

MEGJELENT: 2017. június 15. | SZERZŐ: Thurzó Gergely

A zenész, költő és dalszerző októberben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, és június 10-ig kellett megtartania ezzel kapcsolatos előadását, különben nem kaphatta volna meg a díjjal járó nyolcmillió svéd koronát. Dylan június 4-én, egy beatköltemény formájában adta elő a beszédét. Az amerikai Slate Magazin azonban alaposan kivesézte a szöveget, és húsz hasonlóságot állapított meg Bob Dylan beszéde és egy diákok által használt weboldal mondatai között – adta hírül a BBC News.

Hibás idézet idézése

A Slate internetes magazin elemzése szerint Bob Dylan plagizálhatta a Nobel-díj átvételéhez írt szövegét, amelyhez felhasználhatta a SparkNotes online platform mondatait. A Slate feltárta a hasonlóságokat az internetes oldalon szereplő Moby Dickkel kapcsolatos szöveg és Dylan beszéde között, amelyben a költő és dalszerző három könyvről szól, amik a legnagyobb hatással voltak a pályafutására.
A vizsgálódás azt követően kezdődött el, hogy a zenész egy olyan idézetet használt, amely nem szerepelt Herman Melville regényében. Dylan egy kvéker papot idézett, a tengeren tomboló vihar után, aki így szól egy másik szereplőhöz: „Néhányan, akik sérüléseket kapnak, megtérnek istenhez, mások megkeserednek”. Az író Ben Greenman viszont rámutatott, hogy ez a sor nem található meg Melville könyvében, tehát Dylan valószínűleg rosszul idézte.
A Slate viszont felfedezte, hogy a SparkNotes ugyanezt az idézetet használta, amikor a pappal kapcsolatban így írt: „valaki, akit próbálkozásai az istenhez vezettek a megkeseredés helyett”.

Tizenkilenc hasonlóság
A Slate további tizenkilenc hasonlóságot mutatott ki Dylan Moby Dickről szóló gondolatai és a SparkNotes regényt ismertető összefoglalója között.
Dylan például azt írja: „Az egyik hajón ott van az őrült próféta, Gabriel, aki megjósolja Ahab végzetét”. A SparkNotes pedig így fogalmaz: „Az egyik hajó viszi Gabrielt, az őrült prófétát, aki megjósolja a végzetet”. Egy másik helyen Dylan azt írja: „Boomer kapitány – egyik karját Mobynál hagyta. De boldog, hogy túlélte. Nem tudja elfogadni Ahab bosszúvágyát”. A SparkNoteson: „Boomer kapitány a Moby Dickkel való találkozásban vesztette el egy karját. Boomert boldoggá teszi, hogy túlélte ezt a találkozást, nem tudja megérteni Ahab bosszúvágyát”. Dylan megfogalmazásában: „Mobyt uralkodónak hívja, az ördög megtestesülésének látja”. A SparkNotes szerint: „Úgy látja ezt a bálnát, mint az ördög megtestesülését”. Az idézett mondatok fontos kifejezései – „megjósolja a végzetét”, „bosszúvágy”, „az ördög megtestesülése” – nem szerepelnek Melville eredeti regényében.

Dallam, ritmus, bármi
Dylan és a Nobel-bizottság képviselői – az MTI híradása szerint – egyelőre nem fűztek kommentárt a felmerült plágiumgyanúhoz.
A BBC News felidézte, hogy a költő-zenészt nem először gyanúsítják meg plágiummal. Korábban Henry Timrodtól, egy 19. századi költőtől kölcsönzött néhány strófát a Modern Timeshoz. Továbbá 2001-es Love and Theft című albumának néhány szövegét állítólag Saga Dzsunicsi Confessions of a Yakuza (Egy jakuza vallomása) című könyvéből vette át.
2012-ben a Rolling Stone magazinnak nyilatkozva tagadta a Love and Theft című albummal kapcsolatos plágiumvádat. „A saját művészi formám szerint dolgozom. Ez ilyen egyszerű. Annak a szabályai és korlátai között. Egyes tekintélyes figurák ezt a művészeti formát jobban meg tudják magyarázni, mint én magam. Úgy hívják, hogy dalszerzés. A dallammal és a ritmussal van összefüggésben, és azon felül bármi. Az ember mindent a magáévá tesz. Mindannyian így csináljuk” – mondta.

Képek forrása: Slate Magazin


Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email