Könyves nappalok, könyves éjszakák

MEGJELENT: 2017. április 20. | SZERZŐ: Gergely András

Csütörtökön huszonnegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Millenárison a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Régebben azt mondták róla, hogy Közép-Európa legnagyobb könyvesboltja, mostanában inkább az tűnik fontosnak, hogy a magyar főváros egyik legnagyobb könyves eseménye felzárkózóban van a nagy, nemzetközi könyves vásárokhoz. Na, Frankfurttal, vagy Bolognával még nem vetekedhet, de azért elég sok könyves szakember tudja: érdemes eljönni ezekben a napokban Budapestre. 

Vendégek és díszvendégek

A szervezők tájékoztatása szerint idén huszonöt ország közel száz neves alkotója, s négyszáz hazai és határon túli magyar író, tudós, művész lesz jelen a könyvfesztiválon. A rendezvénynek minden évben van egy díszvendégként fogadott meghívottja. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját.
A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal.

Alkotók és események
Egy szerzőt is kiemelten köszöntenek a rendezvényen a budapesti könyvbarátok. Ez alkalommal Orhan Pamuk, Nobel-díjas török író veheti majd át a Budapest nagydíjat. 
A reprezentatív ünnepélyesség mellet számos izgalmas program is vár ránk a következő napokban. 
Tizenhetedik alkalommal rendezik meg Budapesten az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió huszonnyolc országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik.
A fesztivál mellett, azzal szinte párhuzamosan fut a Kis Könyves Éj, a Független könyvesboltok éjszakája. A pénteki éjszakán közel harminc budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben. Aki lelkesedik a kis könyvesboltok különleges hangulatáért, nagy izgalommal kutat fel számára új könyvesboltokat – különösen az éj leple alatt – tarka programból válogathat. 
De lesz Európai írótalálkozó és egyebek mellett Könyvtáros Klub, egy közel háromezer könyvtárost megmozgató szakmai fórum.   

Ingyenes belépés
A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, rendezvények, érdekességek sokasságával várja az összes elképzelhető korosztályba tartozó könyvbarátot. Igen, rengeteg gyermekprogrammal készülnek a kiadók, a kiállítók és a szervezők, és persze rengeteg egyedi érdeklődést kielégítő rendezvénnyel – író-olvasó találkozókkal, felolvasásokkal, dedikálásokkal, irodalmi estekkel, könyvpremierekkel, művészkönyv-bemutatókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel, színházi bemutatókkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel – várják a közönséget. 
A részletes program letölthető az MKKE honlapjáról.
A belépés a hagyományoktól eltérően, ebben az évben ingyenes. Megosztás

Egypercesek

PEN American-díjas lett King

PEN American-díjas lett King

A szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója

Tudnom kell –, hogy mitől letehetetlen

Jogait már a megjelenése előtt több mint húsz ország kiadója megvásárolta

Jogász és prosti – 2 in 1

Nyers szókimondás és a tarka nyelvi petárdák

Magyar-lengyel két jó barát…

Útikönyv kiváló fényképanyaggal, izgalmasan megírt történelmi epizódokkal

Putyin kémkedő verebe

A szenvedély veszélyes, mint a kémkedés Moszkvában

Feliratkozás a hírlevélre

Email