A Kohl-memoár egymillió eurós utóélete

MEGJELENT: 2017. április 28. | SZERZŐ: László T. András

Újabb pert nyert Helmut Kohl a visszaemlékezéseit papírra vető úgynevezett szellemíró ellen, a volt német kancellárnak csütörtökön rekordösszegű, egymillió eurós kártérítést ítéltek meg. 

Engedély nélkül

Magazinunkban annak idején Egy nemkívánatos memoár címmel számoltunk be az esetről.
A kölni tartományi bíróság döntése szerint Heribert Schwan súlyosan megsértette Helmut Kohl személyiségi jogait azzal, hogy a memoárszerkesztői, szellemírói szerepéből fakadó titoktartási kötelezettségén átlépve a volt kancellár engedélye nélkül jelentetett meg szó szerinti részleteket a vele folytatott beszélgetésekből.
A kártérítés hatszázezer euróval meghaladja a személyiségi jogok megsértéséért Németországban megállapított eddigi legnagyobb összegeket. A bíróság egyben megerősítette korábbi ítéletét, amely szerint nem szabad nyilvánosságra hozni a kifogásolt száztizenöt idézetet – számolt be az ügyről a távirati iroda.

Kohl-jegyzőkönyvek
Ugyanakkor a szerző és a kiadó bejelentette, hogy fellebbezéssel élnek a nem jogerős ítélet ellen. Álláspontjuk szerint a szerző nem szegte meg hallgatási és titoktartási kötelezettségét, mert a volt kancellár mindig külön megkérte, hogy kapcsolja ki magnóját, amikor valami olyasmit akart mondani, amit nem a nyilvánosságnak szán, és a kifogásolt idézetek esetében ez nem történt meg.
Heribert Schwan így hatszázharminc órányi anyagot rögzített a Helmut Kohllal 2001-2002-ben folytatott beszélgetésekből, és ezek alapján közös munkával három vaskos – egyenként több mint ezer oldalas – kötet készült a volt kancellár életútjáról. 
A politikus pályafutásának utolsó szakaszáról szóló kötet munkálatai közben Kohl – egy súlyos koponyasérülés után, 2009-ben – nézeteltérésbe került szellemírójával, és felmondta az együttműködést. Az 1994 utáni korszakot feldolgozó közös kötet így nem készült el. Schwan viszont megírta saját művét, ez A hagyaték: a Kohl-jegyzőkönyvek című könyv.

Kemény szavak
A kifogásolt idézetekben Kohl mindenekelőtt pártja, a jobbközép CDU két csoportját bírálta kemény szavakkal. Az egyik az a csoport, amely 1989 szeptemberében meg akarta buktatni. Köztük volt Christian Wulff volt államfő is, aki akkor a CDU alsó-szászországi vezetője volt. Kohl róla azt mondta, hogy „nagyon nagy áruló, ugyanakkor egy nulla”.
A másik csoportba azok tartoznak, akik szembefordultak vele, amikor 1999-ben kirobbant a pártot a története legsúlyosabb válságába taszító adománybotrány. Köztük volt a jelenlegi pártelnök-kancellár, Angela Merkel is. A hajdani NDK-ban felnőtt, a CDU-ban 1989 vége óta dolgozó politikusról Kohl egyebek között azt mondta, hogy kezdetben „nem tudott rendesen késsel-villával enni, a hivatalos vacsorákon többször rá kellett szólnom”.Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email