Irodalmi programok kavalkádja Bécsben

Április 23-a 1995 óta a Könyv és a Szerzői Jogok UNESCO által meghirdetett világnapja. Ezen a napon a könyvek, az alkotók és az olvasók állnak a középpontban. Budapesten a könyvfesztivál eseménysorozatába illeszkedik a világnap, Bécsben a könyvesboltok, kulturális intézmények várják izgalmas programokkal az érdeklődőket.

Könyv és ember

A Könyv Világnapjának története a múlt század húszas éveire nyúlik vissza. 1923-ban egy spanyol baráti társaság ötlete volt, hogy április 23-án – William Shakespeare, illetve Miguel de Cervantes halálának évfordulóján – könyvvel és rózsával ajándékozzák meg egymást, ezzel fejezve ki tiszteletüket a könyvek és az olvasás iránt.
Feltehetjük a kérdést, hogy az elektronikus média térnyerése ellenére, a facebook, a twitter, a youtube világában szüksége van-e egyáltalán a könyvnek ünnepnapra? Erre rögtön választ is kaphatunk, ha felismerjük, hogy a könyvek, az olvasás meghatározó szerepet játszanak az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében. A könyv a megváltozott publikációs paradigma ellenére továbbra is az oktatás, a művelődés és a kritikus gondolkodás forrása. 

Bécsi humor
A világnap alkalmából az Osztrák Könyvkereskedők Egylete (Hauptverband des Österreichischen Buchhandels) Prof. Dr. Brigitte Sinhuber-Harenberg Humor ist, wenn man trotzdem lacht című antológiáját osztja szét az osztrák könyvesboltok és könyvkereskedők között. A korlátozott példányszámban elérhető ajándékkötet többek között Ephraim Kishon, Doris Knecht, Daniel Glattauer, Michael Niavarani, Ernst Jandl, Polly Adler, Otto Schenk és Karl Kraus írásait tartalmazza. 
Az április 23-án ingyenesen látogatható Irodalmi Múzeum (Literaturmuseum) is számos programot kínál: 11 órától például Tinta és kávé címmel a bécsi kávéházi irodalom érdekes történeteit, anekdotáit hallgathatjuk meg.
Bécs III. kerületében található Thalia könyvesboltban a színpadi legenda, Elfriede Ott humoros vagy épp megható történetein keresztül a bécsi kabaré háború előtti világába kukkanthatunk be. Az Amalthea kiadó gondozásában megjelent Verzeihung, wenn ich störe... című könyv egyebek mellett a híres Budapester társulatról, a műfaj pionírjairól, kiemelkedő alakjairól, mint Karl Farkasról, Fritz Grünbaumról, Stella Kadmonról, Josef Meinradról vagy Gusti Wolfról is mesél. 

Olvasni menő
A Salon für Kunstbuch a Soybot mikrokiadóval közösen az 21er Haus-ban olyan kétnapos workshopot szervez Self-publishing címmel, amelynek során megtanulhatjuk, hogy állítható elő nyomtatott kiadvány környezetbarát és költséghatékony módon. 
A Belvedere egyebek mellett egy, a kalligráfia művészetéről szóló workshop-pal emlékezik meg e jeles napról, kuriózumként pedig egy expedícióra hív a híres osztrák festő, Gustav Klimt varázslatos világába. A múzeum hosszú évek után ismét a széles nagyközönség elé tárja a művész azon eredeti piros skiccfüzetét, amelynek tartalma a festmények, freskók, mozaikok érzelmi és intellektuális erejét egyedi módon tükrözi vissza. 
A kicsik sem maradnak program nélkül: Claudia Dzengel kalligráfus segítségével kipróbálhatják, hogy lehet libatollal, ecsettel vagy fával írni, valamint hogy ötvözhetők a történelmi írásjelek a saját kézírással úgy, hogy egy egyedi íráskép rajzolódjon ki.  
Olvasni jó, olvasni menő. Az olvasás álomutazás idegen országokban vagy akár csak a saját képzeletvilágunkban. Kizökkent a hétköznapok rutinjából, a megszokott kerékvágásból. Szeressünk olvasni, szeressük a könyveket és az írókat, akik megajándékoznak minket azzal a sok csodával, amit képesek az elméjük legmélyebb bugyraiból is előásni!