Irodalmi programok kavalkádja Bécsben

MEGJELENT: 2017. április 21. | SZERZŐ: Barabás Eszter

Április 23-a 1995 óta a Könyv és a Szerzői Jogok UNESCO által meghirdetett világnapja. Ezen a napon a könyvek, az alkotók és az olvasók állnak a középpontban. Budapesten a könyvfesztivál eseménysorozatába illeszkedik a világnap, Bécsben a könyvesboltok, kulturális intézmények várják izgalmas programokkal az érdeklődőket.

Könyv és ember

A Könyv Világnapjának története a múlt század húszas éveire nyúlik vissza. 1923-ban egy spanyol baráti társaság ötlete volt, hogy április 23-án – William Shakespeare, illetve Miguel de Cervantes halálának évfordulóján – könyvvel és rózsával ajándékozzák meg egymást, ezzel fejezve ki tiszteletüket a könyvek és az olvasás iránt.
Feltehetjük a kérdést, hogy az elektronikus média térnyerése ellenére, a facebook, a twitter, a youtube világában szüksége van-e egyáltalán a könyvnek ünnepnapra? Erre rögtön választ is kaphatunk, ha felismerjük, hogy a könyvek, az olvasás meghatározó szerepet játszanak az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében. A könyv a megváltozott publikációs paradigma ellenére továbbra is az oktatás, a művelődés és a kritikus gondolkodás forrása. 

Bécsi humor
A világnap alkalmából az Osztrák Könyvkereskedők Egylete (Hauptverband des Österreichischen Buchhandels) Prof. Dr. Brigitte Sinhuber-Harenberg Humor ist, wenn man trotzdem lacht című antológiáját osztja szét az osztrák könyvesboltok és könyvkereskedők között. A korlátozott példányszámban elérhető ajándékkötet többek között Ephraim Kishon, Doris Knecht, Daniel Glattauer, Michael Niavarani, Ernst Jandl, Polly Adler, Otto Schenk és Karl Kraus írásait tartalmazza. 
Az április 23-án ingyenesen látogatható Irodalmi Múzeum (Literaturmuseum) is számos programot kínál: 11 órától például Tinta és kávé címmel a bécsi kávéházi irodalom érdekes történeteit, anekdotáit hallgathatjuk meg.
Bécs III. kerületében található Thalia könyvesboltban a színpadi legenda, Elfriede Ott humoros vagy épp megható történetein keresztül a bécsi kabaré háború előtti világába kukkanthatunk be. Az Amalthea kiadó gondozásában megjelent Verzeihung, wenn ich störe... című könyv egyebek mellett a híres Budapester társulatról, a műfaj pionírjairól, kiemelkedő alakjairól, mint Karl Farkasról, Fritz Grünbaumról, Stella Kadmonról, Josef Meinradról vagy Gusti Wolfról is mesél. 

Olvasni menő
A Salon für Kunstbuch a Soybot mikrokiadóval közösen az 21er Haus-ban olyan kétnapos workshopot szervez Self-publishing címmel, amelynek során megtanulhatjuk, hogy állítható elő nyomtatott kiadvány környezetbarát és költséghatékony módon. 
A Belvedere egyebek mellett egy, a kalligráfia művészetéről szóló workshop-pal emlékezik meg e jeles napról, kuriózumként pedig egy expedícióra hív a híres osztrák festő, Gustav Klimt varázslatos világába. A múzeum hosszú évek után ismét a széles nagyközönség elé tárja a művész azon eredeti piros skiccfüzetét, amelynek tartalma a festmények, freskók, mozaikok érzelmi és intellektuális erejét egyedi módon tükrözi vissza. 
A kicsik sem maradnak program nélkül: Claudia Dzengel kalligráfus segítségével kipróbálhatják, hogy lehet libatollal, ecsettel vagy fával írni, valamint hogy ötvözhetők a történelmi írásjelek a saját kézírással úgy, hogy egy egyedi íráskép rajzolódjon ki.  
Olvasni jó, olvasni menő. Az olvasás álomutazás idegen országokban vagy akár csak a saját képzeletvilágunkban. Kizökkent a hétköznapok rutinjából, a megszokott kerékvágásból. Szeressünk olvasni, szeressük a könyveket és az írókat, akik megajándékoznak minket azzal a sok csodával, amit képesek az elméjük legmélyebb bugyraiból is előásni!


Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email