Arany, az összegző, Arany, az irányadó

Mintegy száz kortárs költő kéziratos verse is megtekinthető a péntektől nyíló „Más csak levelenként kapja a borostyánt” Kincsek, kultusz, hatástörténet című, az Arany-bicentenáriumhoz kapcsolódó kiállításon az Országos Széchényi Könyvtárban.


Kiállítás három pilléren

A könyvtár előzetes tájékoztatása szerint a nemzeti intézmény az emlékévben nagyszabású, rangos kiállítással emlékezik meg Arany Jánosról. A tárlat, a szervezők elképzelése szerint, hármas pillérre támaszkodik: egyrészt az az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött, felbecsülhetetlen értékű eredeti dokumentumokra, kéziratokra, első kiadásokra, levelekre és egyéb hagyatékokra alapozva kívánja láthatóvá tenni Arany szellemiségét, másrészt végigköveti az irodalmi, művészet- és művelődéstörténeti Arany-kultusz alakulását, s annak legfontosabb stációit, végezetül a mai költőgenerációkra tett erőteljes hatását, megkerülhetetlen szerepét is feltárja. 

Irányt és mértéket szabott
Mindez élővé teszi a kiállítást, amint nem pusztán egy lezárt, befejezett és távolról csodálandó életművet feltételez, de olyat inkább, amelynek csodálatos darabjai észrevétlenül is helyt kaptak mindennapjainkban, látens módon is beszivárogtak köztudatunkba, s gyermekkorunktól gazdagították anyanyelvünket.
A kiállítás így azt az összegző munkát is érzékeltetni kívánja, amit a költőóriás vitt véghez a magyar irodalomban. Ami érték volt a 19. századot megelőzően irodalmunkban, azt a legjobb módon, egyszerre nemzeti és európai igényességgel szintetizálta, s ugyanakkor minden későbbinek új irányt és mértéket szabott. „Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja.” – írta róla ismert irodalomtörténetében Szerb Antal. 

Olvasói hatástörténetet
A kiállítást elevenné varázsoló kortárs kéziratokkal kapcsolatban el kell mondani, hogy a bicentenárium alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár felhívást tett közzé, amelyben kétszáz ma élő és alkotó költő Arany-reflexióit, ún. hommage-verseit, parafrázisait, tematikus megverseléseit igyekezett kéziratos formában megszerezni az utókor részére. A Nemzeti Könyvtár felhívására mintegy száz költő jelzett vissza határon innen s túlról, s küldött kéziratot. A szervezők szerint ugyanis a méltó megemlékezéshez a mindenkori olvasói, befogadói és professzionális hatástörténetet is hozzá tartozik. Ezért izgalmas kezdeményezés az, ahogy a könyvtár a mai költőutódok most született friss verskéziratait is bevonja a tárlatba, illetve a megemlékezés-sorozatba. A kiállításon látható kéziratos versek többsége 2017 nyarán, az Ünnepi Könyvhétre önálló kötetben is megjelenik. Arany költészeti hatása így összegzőből forrássá, nyelvünk, irodalmunk erős pillérévé válik. 

Ünnepélyes megnyitó: 2017. április 28, péntek 11.00 órakor. 
A  kiállítás az OSZK nyitvatartási idejében keddtől szombatig 10 és 19 óra között látogatható.