Új könyves szövetség

MEGJELENT: 2017. március 29. | SZERZŐ: Rácz András

Bár a kezdeményezés nem minden előzmény nélkül való, könnyen lehet, hogy az Éghajlat Kiadó (Kovács Lajos Péter), a Minerva Kiadó (Dési Péter), a Perfact Kiadó (Tóth Sebestyén), a HGS Kiadó (Szalontai Attila) és a G-ADAM Kiadó (Galambos Ádám) által alapított új könyves szervezet valóban képes lesz mozgósítani a könyvkiadók jelentős részét. A szervezők szándéknyilatkozattal álltak a nyilvánosság elé, amelyben céljaikról, elképzeléseikről beszélnek. 

Elhalt előzmények

Elöljáróban érdemes elmondani, hogy a hazai könyvkiadás, könyvkereskedelem, sőt könyvszakmai érdekérvényesítés területén súlyos torzulások alakultak ki az elmúlt években, évtizedekben. A kisebb, független kiadók elképesztő versenyhátrányban vannak a nagy kiadói csoportokat tömörítő kereskedelmi vállalatok mellett, ráadásul az érdekérvényesítésben sem tudnak előbbre lépni, mivel a nagyok és a kicsik, a kereskedők és a kiadók egy szervezetben próbálnak egyről a kettőre jutni. 
A lehetetlen helyzet megoldására már volt egész komoly kísérlet. 2009. április 17-én harminchárom könyvkiadó részvételével megalakult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Független Kiadói Tagozata.  Az új szervezet akkor – a nagy válság idején – a következőket tartotta fontosnak: „A könyvszakma egészét súlyosan érinti a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek a könyvkiadók, ha a válság finanszírozásának költségei aránytalan mértékben hárulnak rájuk. Az évek során kialakult bizományos értékesítési forma mindig is túlzott terhet jelentett számukra. Az elmúlt tizenöt évben a bizományosi árrés átlagosan tizenöt százalékkal emelkedett. Így ma egy könyv árának nagyjából a fele a kereskedőnél marad, és a másik felén osztozik a nyomda, a szerző és a kiadó (összes egyéb partnerével, bedolgozó munkatársával és alkalmazottjával egyetemben).
A terjesztők részéről fokozódik a nyomás részesedésük további, esetenként radikális mértékű növelése érdekében… Az egyre hosszabb fizetési határidők kikötése és a rendszeres késedelmes fizetés tovább súlyosbítja a helyzetet. A fentiek miatt a Független Kiadói Tagozat a jelenleg is magas bizományosi árrés további emelését nem tartja sem indokoltnak, sem elfogadhatónak.”


Kicsik és nagyok
Azóta a helyzet keveset változott, sőt kiderült, hogy némelyik nagykereskedő piramisjátékhoz hasonló módon finanszírozza saját növekedését. A legnagyobb kereskedelmi hálózat csődje, és hátrahagyott tetemes adóssága az ellehetetlenülés szélére sodorta a kis és közepes kiadókat. A mostani kezdeményezés szerint „a jelentős forgalom és példányszám, a térség viszonylatában is figyelemre méltó színvonal és témagazdagság ellenére a kiadói mindennapok a túlélésről, a talpon maradásról szólnak. Az Alexandra-hálózat összeomlásával a helyzetünk tarthatatlanná vált. Veszélybe került a könyvszakma egésze, amely a magyar kultúra épületének egyik tartóoszlopa.” 
Az új szerveződés mozgatói immár arra is rájöttek, hogy „a jelenlegi állapotok nagyrészt annak köszönhetők, hogy a kiadói érdekvédelem nem érvényesül.”

Hogy miért nem, azzal kapcsolatban is érdemes egy-két mondatot idézni a szándéknyilatkozatból. 
Azt írják, hogy „a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének tagja lehet valamennyi magyarországi és határon túli, elsősorban magyar nyelven publikáló kiadó, jegyzett tőkéjétől, forgalmától és címszámától függetlenül. Számunkra ugyanolyan fontos a kis kiadó, mint a nagy, ezért a Szövetség tagjai a könyvpiaci helyzetüktől függetlenül 1-1 szavazattal rendelkeznek. A belépés ingyenes, az esetleges tagdíjról az alakuló közgyűlés dönt majd. A Szövetség kiáll valamennyi könyvkiadó érdekei mellett, függetlenül annak esetleges politikai és/vagy vallási elkötelezettségétől.”
A könyvszakmában járatlan olvasó erre talán azt mondja, aha, ilyeneket kell írni egy szándéknyilatkozatban, de a dolog ennél izgalmasabb. Jelenleg ugyanis, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésében mindez nem így működik. A könyvesek régi, nagy szervezetében a tagdíjat forgalomarányosan fizetik a cégek, a nagyok sokat, a kicsik keveset. A legnagyobbak meg nagyon, nagyon sokat. Olyan sokat, hogy kis túlzással ők tartják fenn a szervezetett. Ennek megfelelően a szervezet adminisztrációja szívesebben jár el saját kenyéradóinak érdekeiben, mint a kicsi jelentéktelen kiadók érdekében. Különösen akkor, ha e két érdek esetleg szembe kerül egymással. Például a kereskedelmi jutalék kérdésében, vagy az Alexandrának évekkel ezelőtt megszavazott – már akkor teljességgel indokolatlan bizalom – kiügyeskedésében. 

Halaszthatatlan nemzeti ügy
Azonban az új szövetség egyelőre a napi problémákra összpontosít. Megalakulását követően tárgyalást kezdeményez a kulturális kormányzattal az Alexandra-hálózat összeomlása miatt kialakult helyzet rendezésére, megteremti a közös fellépés lehetőségét (pl. pertársaság létrehozásával) a Könyvbazár Kft.-vel szemben, tárgyalásra hívja a nagykereskedelmi hálózatok képviselőit a fenntarthatatlanul magas árrés csökkentése érdekében, hogy csak a legfontosabbakat említsük. 
Hosszabb távon is komoly tervekkel álltak elő. A szövetségünk célja „komplex logisztikai megoldás szervezése saját raktárkapacitással nem rendelkező kis kiadók számára; nagykereskedelmi szereplőktől független, értékesítési alternatívát jelentő online eladási felület (webáruház) kialakítása; szakmai alapokon álló, független könyvalapítvány létrehozása, amely támogatja a nagy kulturális értékkel bíró, de kizárólag piaci alapon nem finanszírozható művek kiadását, valamint értékes idegen nyelvű könyvek fordítói tevékenységét;elektronikus könyvek kiadásának támogatása jogi és szakmai segítségnyújtással; s végül könyvszakmai Etikai Kódex elkészítése.”
Bár hasonló elképzelésekkel már indultak kiadói szövetségek, disztibúciós összefogások és más hasonló kezdeményezések, eddig valamennyi efféle ötletet sikeresen torpedóztak meg a nagy kiadói-terjesztői érdekcsoportok. Talán most, hogy a legnagyobb nagykereskedő kiesett a könyvbizományosok érdekérvényesítési hálózatából, lesz esélye az új szerveződésnek. Jó lenne, ha sikerre járnának, mert, ahogy írják nyilatkozatukban: „a kialakult válság össznemzeti jelentőségű probléma, amelynek megoldása nem tűr halasztást.”Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email