Művész házipapucsban

Utolsó beszélgetés címmel jelent meg Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmesterről, zongoraművészről, zeneszerzőről a Nap Kiadó gondozásában Juhász Előd kötete. A könyvben mások mellett Berkes Kálmán klarinétművész, Hauser Adrienne zongoraművész és a júliusban elhunyt Esterházy Péter író méltatja Kocsis Zoltán művészetét, személyiségét.

Az utolsó beszélgetés

Juhász Előd zenetörténész és újságíró a Városháza dísztermében bemutatott legújabb kötetének szomorú aktualitása, hogy a Kocsis Zoltánnal készült, immár utolsó beszélgetést is tartalmazza.
A rendhagyó könyvbemutatón Tarlós István főpolgármester beszélt, aki a hivatalosságot kissé háttérbe szorította a személyesebb hangvétel érdekében, ezzel is közelebb hozva a hallgatósághoz a zseniális zongoraművészt. Megtudtuk, Tarlós István hallhatta a nagyon fiatal Kocsis Zoltánt a Zeneakadémián, és azonnal a hatása alá került, megérezte a benne rejlő művészi nagyságot.

Kocsis 65 helyett
Az Utolsó beszélgetés című kötet az elmúlt öt év történéseinek állít emléket – fogalmazott a szerző. A kötetről megtudhattuk, hogy a szerző eredeti terveit sajnos keresztül húzta a sors, mint kiderült ugyanis, a Juhász szándéka szerint a könyv Kocsis 65 címen jött volna ki, a művész születésnapjára.
Kocsisról életében számtalan téves információ terjedt, akadt, aki túlontúl szigorúnak, míg más megközelíthetetlennek tartotta, nos, a könyvben található beszélgetések minderre rácáfolnak és egy szerethető, érzékeny és a derűtől sem elzárkózó figurát mutatnak be.
A kiadvány megjelenése abból a szempontból mindenképp öröm és fontos, hogy általa valamivel többet megtudhatunk a legendás művészről, és jobban megérthetjük különleges világát.

Koncertekről hazafelé
Juhász Elődöt több évtizedes ismeretség fűzte Kocsis Zoltánhoz, számtalan interjút készített vele, faggatta őt zenéről, koncertekről, művekről és egyéb jelentékeny dolgokról.
A három részből összeadódó kötet első részében barátok, ismerősök mesélnek Kocsisról, a vele kialakult viszonyukról, többek között Esterházy Péter, Berkes Kálmán. „– Szinte olyan ez a fejezet, mintha házipapucsban láthatnánk a művészt, vagyis a lehető legmélyebben ismerhetjük meg, milyen volt előadóként, alkotóként és emberként” – mondta el Juhász Előd az első rész intimitására hívva fel a figyelmet.  A második rész sem kevéssé izgalmas, sőt! A fejezetben található beszélgetések háttere, hogy rögzítésük idején a szerző és Kocsis Zoltán egy-egy koncertről utaztak együtt haza, és az akkor elhangzó gondolatok kerültek be a könyvbe. Fontos tudni, hogy azokat még Kocsis Zoltán maga hagyta jóvá, hitelességük tehát garantált.
A harmadik fejezet Juhász Előd Kocsissal készített utolsó két beszélgetését – 2016. január és szeptember – teszi ki, az utolsó szóval adva meg a kötet drámai súlyát.