A Tragédia emlékezete

Ma van a magyar dráma napja, amelyet a színházak országszerte és a határon túl is előadásokkal, díjátadókkal és más különleges programokkal ünnepelnek. 1984-ben a Magyar Írószövetség vetette fel, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma rendszeres ünnepe. A kezdeményezéssel akarták felhívni a figyelmet a hazai drámairodalom értékeire, jobb megismertetésére, és ösztönözni akarták az írókat újabb művek megalkotására.

Ősbemutató

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete fő művét, Az ember tragédiáját, amelyet valamivel több, mint egy év alatt, 1860. március 20-án fejezett be. A mű a Kisfaludy Társaság támogatásával, 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. A Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, az emberiség sorsáról való töprengés drámai költeménye, amelynek üzenetét újabb és újabb színpadra állításokkal próbálják megfejteni, értelmezni.
A mű ősbemutatóját – amelyet szerzője már nem érhetett meg – 1883. szeptember 21-én a pesti Nemzeti Színházban tartották. Az addig csak irodalmi körökben ismert drámát Paulay Ede igazgató, az intézmény főrendezője vitte színre. A darab látványos sikeréhez a színház technikai felszereltsége is hozzájárult: az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad.
Az ősbemutató óta eltelt több mint százharminc évben számos magyar és külföldi színház tűzte műsorára a darabot, csak a Nemzeti Színházban nyolcszor újították fel. 2002. március 15-én ugyancsak Madách drámájával nyílt meg az új Nemzeti Színház.
Vitathatatlanul Az ember tragédiája a legtöbbet játszott magyar színművünk.

Díjak és események
A magyar dráma napját a hazai és a határon túli teátrumok egyaránt ünnepi programmal köszöntik.  A Nemzeti Színház szombati nyílt napján felolvasószínházi bemutatót tartanak: Kiss Csaba Főnyeremény című darabját a szerző rendezi. Este a Csongor és Tünde ingyenes előadása szerepel a programban, a produkciót látássérültek számára is élvezhető módon, narrálással mutatják be. A Tóth Ilonka című előadás közelgő bemutatójához kapcsolódva a darab írójával, Szilágyi Andorral és az előadás alkotóival is találkozhat a közönség.
A Terminal Workhouse és az Átrium Film-Színház közös ősbemutatót tart. A Bábelna – Keleti nyitás című kulturális ajándékkosár Tasnádi István színdarabja alapján készült.
A Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: szerda délután adják át a Szép Ernő-díjakat, amelynek életműdíját Esterházy Péternek ítélték oda.
Ma adja át a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját tizenöt kategóriában. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező veheti át.
A Budapest Bábszínházban tartott gálaesten Színházi Dramaturgok Céhének elismerését adják át, amelyet 1998 óta az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda. A díjat ebben az évben Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el, és Esterházy Gitta, a júliusban elhunyt író özvegye veszi át.

Erdélyi színházainkban is ünnepelnek

A határon túli eseménysorozatból kiemelkedik a kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai színház programja. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a tíz éve elhunyt Sütő András íróra emlékezik. Este felolvasószínházi előadáson mutatják be Sütő András A szúzai menyegző című drámáját, Sebestyén Aba rendezésében.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház egyéjszakás drámaírói műhelyt tart szerdán, és az éjszaka született írásokat másnap délután felolvassák a színház színészei. A csíkszeredai Csíki Játékszín pedig a Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiát játssza Parászka Miklós rendezésében.
A magyar dráma napja köré szervezett, ezen a héten zajló székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón szerdán Székely Csabának a Bányavakság című művét mutatja be a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és az Andrei Muresanu Színház.