Könyvritkaságok vására

Nagy öröm vár a bibliofil budapestiekre. Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, szeptember 24-25-én első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. A különleges rendezvényen brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget a Pesti Vigadóban. Az előzetes hírek szerint a kínálatban a könyvek mellett kéziratok, kották és nyomatok is lesznek.

A világ minden tájáról

Bősze Ádám, a Magyar Antikváriusok Egyesülete elnöke a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kiállítást és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers – ILAB) 42. kongresszusa. Az elnöktől azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy a Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és 2010-ben csatlakozott az ILAB-hoz, amelynek tagsága szigorú etikai kódex elfogadásával jár, ugyanakkor biztosítja a nemzetközi körforgásba való bekerülést. Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban, ez alkalommal Budapesten. Az esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete.

Száz antikvárius
A nagyszabású könyves rendezvényen a nemzetközi antikvárius szakma mintegy száz fővel képviselteti magát. A tervezett szakmai programokon a résztvevők ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárába, ahol megtekinthetik a mind magyar, mind pedig olasz vonatkozásban különlegességnek számító Dante-kódexet (1343-54), valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, ahol az ugyancsak páratlan Kaufmann-gyűjteménnyel ismerkedhetnek majd meg.

Ősnyomtatványok
A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható, az érdeklődőknek lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is – hívta föl a ritka lehetőségre az érdeklődők figyelmét Bősze Ádám.
Ami pedig az érdekességeket illeti: a kiállításra és vásárra többek között a koppenhágai Herman H. J. Lynge & Son antikvárium kuriózummal érkezik: elhozza Albert Einstein eddig nem publikált, kéziratos levelét, amelyet 1928. december 10-én írt akkori asszisztensének, Herman Müntznek. A Központi Antikvárium kínálatából Thuróczi János történeti művére, a Thuróczi-krónikára (Chronica Hungarorum/Magyarok Krónikája) érdemes felhívni a figyelmet, amelyet Augsburgban, 1488. június 3-án adtak ki. Az Antiquariat Donhofer és a Mattheaus Truppe Buchhandlung jóvoltából látható lesz a kötet első, brünni (1488. március 20.), valamint első német nyelvű kiadása is.

Ritkaságok
De természetesen lesznek más érdekességek is. A Földvári Antikvárium egyik ritka kincse Horthy Miklós Adolf Hitlernek címzett autográf levele. A Borda Antikvárium Canisius Szent Péter Katekizmus című művének első kiadásával (Bécs, 1555.) jelentkezik, az amszterdami Antiquariaat Brinkman a Constitutio Criminalis egy eredeti példányát hozza magával, amelyet 1769-ben bocsátott ki Mária Terézia. Az Atticus Antikvárium Kosztolányi Dezső Káin című novelláskötete első kiadású, Bálint Lajosnak dedikált példányával, valamint Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének szintén dedikált első kiadásával érkezik.