Irodalom a Művészetek Völgyében

Hamarosan kezdődik az immár nyári hagyománynak számító Művészetek Völgye fesztivál a Balaton-felvidék lenyűgöző rendezvénysorozata. Péntektől tíz napon át irodalmi rendezvények, koncertek, színházi előadások, gyerekprogramok, kiállítások várják a kulturális események iránt is fogékony nyaralókat. A három Balaton-felvidéki település, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcáin több mint ezer kulturális programot tartanak.

Írók, költők Vigántpetenden

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketingigazgatója a rendezvényt beharangozó tájékoztatóján elmondta, hogy mindhárom településen sokszínű a kínálat, de Kapolcson a zene, Taliándörögdön a színház, Vigántpetenden pedig az irodalom és a komolyzene kapja a főszerepet a huszonhatodik alkalommal megrendezett fesztiválon.
Bennünket, könyvmolyokat természetesen az irodalmi rendezvények érdekelnek leginkább, ezért az összművészeti fesztivál egyéb programjait félretéve most koncentráljunk a vigántpetendi rendezvénysorozatra.
Az irodalom szerelmesei a Kaláka Versudvarban vagy a Magyar Írószövetség helyszínén találhatnak izgalmas programokat. A rendezvényen az irodalmi programok három csoportra lesznek oszthatók.

Zöldek, besúgók, iszákosok
A Zöld írók címmel meghirdetett programokon környezetvédelemmel, tudatos életmóddal kapcsolatos gondolataikat osztják meg az érdeklődőkkel a tollforgatók. E programpont keretében július 24-én, vasárnap, 15 órakor Készítsd magad a tisztítószereket! címmel Erős Kinga író tart workshopot, július 25én, hétfőn 14 órakor Hogy ne árts magadnak? címmel tart jógaórát és beszélgetést Szilágyi-Nagy Ildikó író, őstermelő, táncpedagógus, július 29-én, pénteken 14 órakor pedig Készítsd magad a szappanod! címmel Ughy Szabina költő tart workshopot.
Az Irodalmi szalonban július 24-én, vasárnap 16 órakor, 25-én hétfőn ugyancsak 16 órakor, bemutatkoznak a Magyar Írószövetség Íróiskolájának hallgatói és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia fiatal ösztöndíjasai.
A talán legérdekesebb rendezvénysorozat címe: Írók írókról, amelyen július 26-án, kedden
15.15-től Bíró Gergely íróval Jókai Mór A cigánybáró című művéről beszélgethetnek az érdeklődők, 16 órától Szepes Máriáról beszélget Kondor Katalinnal és Mirtse Zsuzsával, illetve a közönséggel Bíró Gergely, július 27-én, szerdán 15.30-tól Besúgók és titkos ügynökök az irodalmi életben címmel lesz izgalmasnak ígérkező beszélgetés Király Zoltán költővel, 29-én, pénteken talán még izgalmasabb programon, Íróink iváskultúrája címmel tart előadást és pálinkakóstolást Alexa Károly író. 17.30-tól, akinek még van ereje és józansága hozzá, az megtudhatja, mit gondol Borbély László író Hernádi Gyula írói munkásságáról. Végül, hogy a gyerekek se maradjanak irodalmi program nélkül, július 31-én, vasárnap 13.15-től Vincze Ferenc író tart előadást Fekete Istvánról és a Vukról.

Busszal és mobilalkalmazással
Természetesen az irodalmi programok mellett érdemes meghallgatni a koncerteket, megnézni a tánc- és színházi előadásokat, részt venni a kézműves rendezvényeken, végigkóstolni a gasztronómiai kínálatot… Hogy könnyebben menjen a dolog, a három település között Csigabusz közlekedik, a programválasztást pedig a fesztivál megújult mobilalkalmazása segíti.