PIM Nyári Fesztivál

MEGJELENT: 2016. június 30. | SZERZŐ: Gergely András

A Petőfi Irodalmi Múzeum idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a PIM Nyári Fesztivált. A rendezvénysorozat – az irodalmat tágabban értelmezve – nyújt könnyed szórakoztatást az érdeklődőknek. A fesztivál június 27-én a Budapest Bár koncertjével vette kezdetét, majd 28-án kortárs költők, írók, zenészek részvételével a Rájátszás-koncerttel folytatódott.
Az idén tizennégy éves fesztivált a már jól ismert két helyszínre szervezik: egyrészt szabadtérre, a múzeumkertbe, másrészt a Károlyi-palota árkádos kapualjába.

Zene

A komolyzene iránt érdeklődők július 11-én, (hétfő, 20.00 / esőnap: július 14.) a Budapesti Vonósok Kamarazenekar koncertjét élvezhetik. A ma már nemzetközi turnékra induló zenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból.
Ez alkalommal J. S. Bach: III. Brandenburgi versenyét, C. Ph. E. Bach: B-dúr szimfóniáját, M. Haydn: G-dúr Notturnoját, W. A. Mozart: Kis éji zenéjét, és Templomi szonátit adják elő.
A könnyedebb stílus kedvelői számára érdekes lehet Szilágyi Enikő Kurt Weill-estje. A július 12-én (kedd, 20.00 / esőnap: július 15.) sanzonesten Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós , József Attila és Ady Endre versei közül, illetve Kurt Weill legnépszerűbb dalaiból készült válogatást hallhat a közönség. A nívódíjjal többszörösen kitüntetett, Kazinczy-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével elismert művésznő Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara, Boris Vian, Kurt Weill songjainak avatott előadójaként örvend nemzetközi elismerésnek.

Szó, zene, lárma
Aki inkább a kortárs irodalmat kedveli annak ajánljuk figyelmébe a Szó és Zene címen meghirdetett  július 5-i (kedd, 20.00 / esőnap: július 8.) rendezvényt, amelyen fellép: Esterházy Péter, Spiró György, Závada Pál és Dés László, Dés András, Barcza Horváth József. A három íróval és három jazz-zenésszel kiálló esten az írók természetesen felolvasnak, a zenészek pedig zenélnek, mégpedig amazok szabadon választott írásaikkal, emezek pedig a szövegekhez kötődő muzsikával teszik feledhetetlenné az irodalmi élményt.
Hasonlóan összművészeti jellegű lesz a július 13-ra (szerda, 20.30 / esőnap: július 17.) meghirdetett Mi lárma ez megént? című esemény. A Bob és Bobék Orchestra Petőfi verskoncertje a rendezvény ajánlója szerint „forradalmi reggae, gengszterrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek”-nek és mindenkinek, aki ellátogat a PIM-be. Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcai a Bob és Bobék Orchestra tolmácsolásában.”
És ehhez legfeljebb annyit lehet hozzá tenni, hogy a 2013-ban bemutatott, nagysikerű WEÖR-ESt után a mostani Petőfi vers-koncert a PIM Klasszikusok kortárs hangszerelésben sorozatának második darabja.

Kapualj estek
A kamara jellegű produkciók a múzeum hangulatos bejáratánál kapnak helyet. Az árkádok alatt július 1-n (péntek, 20.00) kezdődik Bálint András Heltai naplója című estje, amely természetesen Heltai Jenő eddig kiadatlan, 1944-es ostromnaplóját dolgozza föl. A naplóban Heltai beszámol a hétköznapi borzalmakról, miközben önmagához hűen kedves humorral és öniróniával, korabeli sanzonok segítségével idézi fel ifjúságát, a boldog békeidők Budapestjét.
Az előadások közül természetesen nem hiányozhat a kabaré sem. A műfajt ez alkalommal a Haspók úr ebédel – kabaré a fehér asztal körül című július 3-i (vasárnap és 4. hétfő, 20.00) műsor képviseli. Für Anikó, Csuja Imre és Szilágyi Tibor közös munkájában megjelenő Haspók úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Hasonlóan érdekesnek ígérkezik, bár inkább elgondolkodtató és kevéssé nevettető műsor lesz, Lázár Kati Jászai Mari alakját felidéző önálló estje. A Nemzeti Színház nagyasszonyát megformáló július 6-i (szerda, 20.00) kamaraesten Lázár Kati egyebek mellett arra keresi a választ, miféle családi, vagy nagyon is ősi hajtóerő lehet az ismertség, a híresség mögött.

A PIM Nyári Fesztiváljára a jegyek kétezer kétszáz és kétezer ötszáz forint között kaphatóak.

 

 Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Fizess verssel!

Fizess verssel!

Az akcióban részt vevő kávézókban feketét rendelünk, fizethetünk saját, vagy más költeményével

Pulcsiban alszom

Ha csak a felét tudnánk, hogy mi van a gyerek fejében, már nagyon jól ismernénk

A popkirálynő és a balerina

A produkció világszerte inspirációt nyújt majd a közönségnek

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Feliratkozás a hírlevélre

Email