Kulturális lapok, esetleg honlapok

MEGJELENT: 2016. május 4. | SZERZŐ: Rácz András

A napokban hat irodalmi egyesület, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága közös közleményben tiltakozott a szépirodalmi területet, különösen a folyóirat-kiadást érintő „radikális forráskivonás” ellen. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerdán sajtótájékoztatón igyekezett eloszlatni a félreértéseket. Doncsev András, az NKA alelnöke úgy fogalmazott: A Nemzeti Kulturális Alap nem vállalkozhat a szépirodalmi és más művészeti folyóiratok fenntartására, feladata csupán pótlólagos források biztosítása pályázatok útján.

Két évszázad hagyománya

Az összefogást és megoldást sürgető irodalmi társaságok hétfői közleményükben hangsúlyozták: „A magyar irodalmi kultúra és nyilvánosság legalább két évszázadra visszamenőleg hagyományosan folyóirat-centrikus. A forráskivonás alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét, ugyanis olvasók nélkül nem létezhet kortárs irodalom.”
Az írók úgy vélik, hogy mintegy tíz budapesti és vidéki irodalmi folyóirat hosszútávra elnyerhető támogatási programjának hiányzik a fedezete, hozzávetőlegesen évi százötven-, kétszázmillió forint. S tegyük hozzá, amióta az NKA döntése napvilágra került, valóban több nagy múltú irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat is bejelentette, hogy a támogatás csökkenése, illetve hiánya miatt nem fog tudni a jövőben megjelenni.
Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó szerkesztők, főszerkesztők némelyike előre tekintve, az online megjelenés lehetőségeit latolgatta. A 2000 egyik szerkesztője némi borúlátással beszélt erről az alternatíváról a Libráriusnak: „Ha tudunk támogatást szerezni, megpróbálkozunk az onlájn folyóirattal. De ehhez az is kell, hogy onlájn folyóirat követéséhez legyen hajlandóság az olvasókban.”
A Liget az üggyel kapcsolatos állásfoglalásában viszont bizakodóan fogalmazott: „nem gondoljuk, hogy az online megjelenés visszaszorulás. Az elektronikus forma új szellemi-esztétikai lehetőségeket kínál, megsokszorozta olvasóinkat – alkalmunk volt megújulni, mint az elmúlt évtizedek során többször.”
Valószínűleg azoknak lesz igazuk, akik felismerik: ahogy néhány esztendővel ezelőtt a napilapoknak, úgy hamarosan a kulturális folyóiratoknak is az internetre kell költözködniük.

Véget ért az aranykor
És mindez igen tanulságos gondolat. Mert kehet, hogy a magyar irodalmi kultúra az elmúlt két évszázadban folyóirat-centrikus volt, az viszont tény, hogy a jövőben nem lesz az. Függetlenül attól, hogy mekkora támogatást kapnak, vagy nem kapnak a kulturális lapok.
Véget ért ugyanis a tollforgatók egy-két évszázados kegyelmi időszaka, amikor alkotásukért megélhetést kaphattak cserébe. Az ipari forradalommal kezdődött alkotói aranykor a közösségi hálózatok végtelen fejlődésével lezárult. Megszűnt az az egyensúly, amely a technikai lehetőségeket és a széleskörű fogyasztói igényeket úgy tudta harmóniába hozni, hogy az alkotó tekintélyes honoráriumhoz juthatott. A populáris könyvkiadással kezdődött szerzői, kiadói aranyidő az e-könyvek és internetes tartalmak villámgyors elterjedésével hamarosan befejeződik.
Valószínűleg azoknak lesz igazuk, akik felismerik: ahogy néhány esztendővel ezelőtt a napilapoknak, úgy hamarosan a kulturális folyóiratoknak is az internetre kell költözködniük. Valójában ma már a kultúra mecénásainak sem az volna a dolguk, hogy fenntartsanak elavult struktúrákat, véghetetlenül finanszírozzanak életképtelen nyomtatott kiadványokat, csak azért, mert egy szűk szerkesztői és egy, talán még szűkebb olvasói hagyomány, a nyomtatott folyóirat melletti makacs elköteleződés ezek folyamatos megjelentetését igényli. Ehelyett inkább azt az átmenetet kellene támogatnia a kortárs mecenatúrának, amely a nyomtatott újságokat az online tér felé irányítja. Bár ezt így nem mondta ki, azért Jánosi Zoltán, az NKA Szépirodalom Kollégiumának vezetője a sajtótájékoztatón utalt erre, hangsúlyozva, hogy a Nemzeti Kulturális Alap a támogatás arányában csökkentette az elvárt lapszám-mennyiséget is.

Nyomtatás vagy feltöltés
Doncsev András, az NKA alelnöke ugyanakkor azt a kényszerhelyzetet is vázolta, amelyben a kollégiumok meghozhatták döntéseiket. Elmondta, hogy az elmúlt években csökkent az NKA rendelkezésre álló összeg. Míg 2013-ban tizenegy milliárd, addig 2016-ban nem egészen tízmilliárd forint bevételből gazdálkodhat a testület. Ezzel szemben mintegy kilencezerről tizenháromezerre nőtt a beérkezett pályázatok száma, ezek támogatására idén hárommilliárd hatszáz forint van a harminchat milliárdos igény ellenére. Ugyanakkor az alelnök azt is hangsúlyozta, hogy várhatóan rendelkezésre fognak állni további pótlólagos források is a szépirodalmi terület idei támogatására.
Jánosi Zoltán, az NKA Szépirodalom Kollégiumának vezetője a sajtótájékoztatón mindehhez hozzá tette, hogy a csökkentés miatt kritikus helyzetbe kerülő folyóiratok működésének legalább részleges biztosítása érdekében a szépirodalmi kollégium a rendelkezésére álló kétszázötmilliós, nem folyóiratokra fordítható keretből ötvenkilenc millió forintot csoportosítottak át folyóirat-támogatásra.
Erős Kinga, az NKA Szépirodalom Kollégiumának és a Magyar Írószövetség elnökségének tagja azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a folyóiratok támogatási összegét a meghívásos pályázatokra, az egyedi kérelmekre, a kisebb szépirodalmi könyvkiadók könyvheti megjelenésének támogatására, valamint az alkotói ösztöndíjakra fordítható keretösszegek terhére emelték meg.
Hogy helyesen cselekedtek-e azt persze nehéz megítélni. Mert bár igaza van Erős Kingának abban, hogy ma Magyarországon a szépirodalom számára a folyóiratok jelentik a „primer megjelenési formát” és színteret, abban mégiscsak kételkedhetünk, van-e értelme közvetlenül az alkotóktól, illetve a könyvhéten megjelenni szándékozó, amúgy is szegényesen működő kiadóktól elvonni a támogatást, csak azért, hogy a „primer megjelenési forma” – online tér végtelenje helyett – továbbra is nyomtatásban jelenhessen meg.


Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email