Ha április, akkor Könyvfesztivál Budapesten

Csaknem háromszáz programmal, köztük író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel, kiállításokkal várja a közönséget április 21. és 24. között a Millenáris parkban a huszonharmadik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek kiemelt vendége Szlovákia, író-díszvendége pedig a norvég Jostein Gaarder lesz.

Felnőtteknek, gyerekeknek

A nagyszabású rendezvényen idén huszonnégy ország fogja képviseltetni magát, és mintegy hatszáz szerző, író, tudós és művész érkezik vendégként Budapestre a fesztivál alkalmából. A szokásoshoz képest idén több társadalomtudományi témát feldolgozó beszélgetés szerepel a programban, valamint mintegy két évtizedes szünet után ismét lesz cseh kiállítója a fesztiválnak a Cseh Centrum képviseletében.
A hagyományos programok között immáron tizenhatodik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén tizennyolc országból érkeznek tehetséges fiatalok. Az eseményen Magyarországot Totth Benedek fogja képviselni. Folytatódik a csaknem háromezer könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub is, az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig idén az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni.     
Ebben az évben ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretében az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a Gyerek(b)irodalom szekció.

Díszvendégek
A díszvendégség Szlovákia negyvenöt programja között történelmi, valamint kiadói-fordítói kérdéseket megvitató szlovák-magyar kerekasztal-beszélgetések, és számos könyvbemutató – kortárs költészeti és prózai antológiák, mesekönyvek, szakácskönyv, esszékötet – is szerepel. Emellett lesznek gyerekeknek szánt interaktív zenés előadások, valamint dzsesszkoncert és közép-európai zenés irodalmi kabaré is.
Jostein Gaarderről, a vásár idei író-díszvendégéről tudni kell, hogy a norvég szerző első számú bestsellere, a Sofie világa hatvan nyelven látott napvilágot, eddig eladott példányszáma elérte a negyvenmilliót. Film, valamint számítógépes játék is készült a műből, 1995-ben ebből a könyvből adták el a legtöbbet a világon.
A környezetvédelem és az emberi jogok területén is gyakorta felszólaló Jostein Gaarder a könyvfesztiválon április 22-én, a Föld napján előadást tart az Etika a jövőért címmel a Noran Libro Kiadó által a globális felmelegedéséről szervezett minikonferencián.

Magazin a fesztiválra

Bár nem tartozik a Könyvfesztivál hivatalos eseményei közé, és a sok érdekesség mellett nyilván nem is a legfontosabb tény, de nekünk azért lesz egy mindennél jelentősebb momentuma az áprilisi könyvünnepnek: erre az alkalomra időzítettük ugyanis a Könyvkultúra Magazin nyomtatott változatának újabb megjelenését.
Az igényes, tartalmas kiadvány természetesen hozzáférhető lesz a Könyvfesztivál napjaiban a Millenárison, és reméljük, magazinunkkal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az olvasás ünnepén minden érdeklődő a lehető legteljesebb képet kapja a hazai és európai könyvkultúráról.