Könyvünnep közeleg

Hamarosan kezdődik a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok. Az idei könyvhét központi rendezvényeit a Vörösmarty téren Sárközi Mátyás József Attila-díjas író nyitja meg június 4-én, azaz jövő csütörtökön, délután 16 órakor. A vidéki, országos megnyitó helyszíne ez alkalommal Győr lesz, ahol Dragomán György, ugyancsak József Attila-díjas író nyitja meg a könyves fesztivált.

Nyolcvan városban és faluban

Ebben az évben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 86. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, amelynek rendezvénysorozata a 2001-es Olvasás Éve óta, azaz 14. esztendeje Gyermekkönyvnapokkal is gazdagabb lett. A lassan két évtizedes hagyománynak megfelelően a szervezők idén is felkérték az ország minden számottevő települését, hogy csatlakozzanak a magyar irodalom és könyvkiadás egyedülálló eseményéhez. A kezdeményezésnek megfelelően június 4–8. között Budapesten is több helyszínen, országszerte pedig közelítőleg nyolcvan városban és faluban szerveznek könyvheti rendezvényeket. Külön öröm, hogy idén ötödik alkalommal Kolozsvárott is lesz magyar könyvhét

Kétszáz hazai és határon túli kiadó
A budapesti központi helyszínen, a hagyományoknak megfelelően, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó, összesen száznegyvenhét pavilonban szervez programot, dedikálást, könyvbemutatót, és persze árusítja könyveit. Számos kiadó az év egyik legfontosabb könyves eseményeként számon tartott Ünnepi Könyvhétre időzítik újdonságaik kiadását. Az idei rendezvényre a kiadók közel háromszázötven megjelenéssel készülnek.
A 86. Ünnepi Könyvhetet és a 14. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Sárközi Mátyás József Attila-díjas író nyitja meg június 4-én, délután 16 órakor.
A budapesti helyszínen, szinte valamennyi standnál lesznek dedikálások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, és csaknem minden kiadó – a szokásoknak megfelelően – könyvheti kedvezménnyel várja a vásárlókat.

Győrtől Kolozsvárig
Az országos megnyitónak Győr ad otthont, ahol az ünnepi szónok 11 órakor az ugyancsak József Attila-díjas Dragomán György lesz. Debrecenben a könyvhetet Oravecz Imre, Miskolcon Buda Ferenc, a budapesti Írók Boltja előtt Térey János nyitja meg.
Kolozsváron ötödik alkalommal szervezik meg idén az ünnepi könyvhetet, ezúttal a budapestivel egy időben. A rendezvény színpadát és a könyves pavilonokat ezúttal a középkori vár falai mellett haladó Fogoly (Potaisa) utcában állítják fel. Ugyancsak újdonság, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az erdélyi magyar kiadóknak idén nem kell bérleti díjat fizetniük a standokért.