Dühös szerzők, bujkáló vezetők

A legújabb hírek szerint a Fővárosi Törvényszék elfogadta az Ulpius-ház Könyvkiadó csődeljárás iránti kérelmét. A céget a bíróság további döntéséig fizetési haladék illeti meg. A hazai könyvpiac egyik fajsúlyos szereplőjének válságát egyelőre sok találgatás övezi, ám a sajtóban megjelenő adatok és információk nyomán szinte óráról órára alakul ki a kép: mi is történhetett az Ulpius-háznál az elmúlt időszakban.

Álljanak a nyilvánosság elé!

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy jelentősek lehettek a cég marketingkiadásai, miközben szakmán belül szerzők, fordítók, nyomdák és kiadók is panaszkodtak a cég fizetési moráljára. „Nem érdemes figyelmen kívül hagyni az aranyszabályokat, amelyek közül az első: becsüld meg a szerződet, mert belőle élsz!” – fogalmazott Zentai.
A jövővel kapcsolatban személyes véleményét is megfogalmazta a kiadói egyesület igazgatója. Úgy vélte, az Ulpius-ház tulajdonosának és ügyvezetőjének a nyilvánosság elé kellene lépnie, hiszen elemi érdekük, hogy visszaszerezzék a hitelezők bizalmát, ez a csődvédelem értelme.
Zentai józan figyelmeztetése ellenére azonban a csőd hírének felröppenése óta az az Ulpius-ház egyetlen vezetője sem elérhető, illetve nem nyilatkozik.

Egymilliárdos adósság

Ha már szóba került a cég vezetése, fontos információt hozott nyilvánosságra a minap az MTI. A hírügynökség szerint az Ulpius-ház tulajdonosi taggyűlése Viczián Andrást bízta meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.
A frissen kinevezett igazgatóval kapcsolatban a sajtó máris kiderítette, hogy Viczián András pénzügyi szakembert már az Ulpius-Házat részben finanszírozó pénzügyi csoport jelölte új ügyvezetőnek. A Kft. ugyanis az elmúlt időszakban egymilliárd forintra rúgó adósságot – ezen belül több száz millió forintos hiteltartozást, s hatszáz milliót meghaladó a szerzői, szállítói és bérleti díjakból felhalmozott tartozást – halmozott fel.
Hogy azonban a bajok nem mostanában kezdődtek, arról az Index információja árulkodik: a hírportál szerint ugyanis a kiadónak fordító körökben kifejezetten rossz hírneve volt, mivel rendszeresen elmaradt a fizetésekkel. A Műfordítók Egyesülete 2005-ben nyilatkozatot is közzétett a kiadó gyakorlata ellen.

Kilencven feszült  nap
Miközben a cég vezetői kerülik a nyilvánosságot, azonközben – egyes információk szerint – a kiadó több szerzőjével is tárgyalnak a halasztott kifizetésekről. A kiadóhoz rengeteg hírneves szerző és jó nevű író tartozik. Mások mellett Frei Tamás, Kelemen Anna, Keresztes Ildikó, Szepesi Nikolett, Steiner Kristóf, Fábián Janka…
A kiadóhoz szerződött írók közül korábban többen is panaszkodtak a honoráriumok kifizetésének csúszása miatt. Karafiáth Orsolya elmondta: volt olyan járandósága, amit egy év csúszás után kapott meg, de őt végül az Ulpius maradéktalanul kifizette.
Az egyik legnagyobb név – már, ami a tartozás volumenét illeti – Frei Tamás állítólag nagyon sokat vesztett. A sajtó találgatása szerint több tízmilliós, de akár százmilliós tartozásról is szó lehet.
A szerzők közül Kelemen Annát érte utol a Bors, akinek tavaly év végén jelent meg a botránykönyve a kiadónál. A szex-szerző a lapnak így nyilatkozott: „Nagyon csalódtam. A volt ügyvezető óriási csaló, aki a szemembe hazudott. Van egy szerződés a kezemben, és mindent megteszek, hogy megkapjam a pénzem. Van olyan jogorvoslat, ami engem véd. Szerintem előbb-utóbb megkapjuk a gázsinkat, és megnyugtat, hogy tudom, a volt ügyvezető is megkapja majd a büntetését.”
Az Ulpiusnak kilencven napja van, hogy megállapodjon hitelezőivel az adósság átütemezéséről, esetleg részleges elengedéséről. Ha kudarcot vallanak, elindulhat a kiadó felszámolása, ami egyet jelenthet a cég megszűnésével.