Minőségi kultúra szélesebb rétegeknek

Szélesebb rétegeknek kínál a jövőben minőségi kultúrát az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága. Hoppál Péter szavai szerint folytatódnak az infrastrukturális beruházások és Magyarország nagy nemzetközi rendezvényeknek is otthont ad ebben az évben.

Bővülő könyvtárhálózat

Az államtitkárság célja a kulturális alapellátás szélesítése és a kultúrán keresztül a helyi közösségek önszerveződésének segítése – nyilatkozta el az MTI-nek a magyar kultúra napja alkalmából a kultúráért felelős államtitkár.
Hoppál Péter emlékeztetett: a 2014-ben csaknem száz új – közösségi tér funkciót is betöltő – kistelepülési szolgáltatóhellyel bővült a könyvtárhálózat és a könyvtárbuszok révén a könyvtári rendszer mára 2500 ötezer fő alatti településen van jelen, de a múzeumok és a levéltárak is nyitottak a látogatók felé, a közművelődés területén pedig létrejöttek a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) megyei módszertani központjai.
Az eddigi tapasztalatokat úgy összegezte az államtitkár: „Kiderült, hogy az úgynevezett magas kultúrára nagyobb szükség van, mint hittük: az újranyitott Erkel Színház például egész évben nyolcvan százalék fölötti kihasználtsággal működött. Érdemes tehát az intézményi struktúrát is az emberek elvárásaihoz szabni; erről nemcsak beszéltünk az elmúlt évben, hanem kibővítettük az intézményi hálózatot, képzéseket és uniós forrásokat is tettünk a mögé, hogy minél több településen jelen legyünk".
Hoppál Péter 2014 legfontosabb eredményének azt tekintette, hogy egyre szélesebb rétegeket ér el a minőségi kultúra és ehhez már pénzt is sikerült rendelni. Az önkormányzatok kulturális normatívájára januártól évi 1,2 millió forintos minimumösszeget határoztak meg, ezzel 1790 településen nő ez a támogatási forma – emelte ki.

Kulturális terek
A Kultúráért Felelős Államtitkárság feladatrendszerében a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a horizontális szerveződés, ami a társágazatokkal, illetve más minisztériumokkal, intézményekkel vagy a fővárossal való intenzívebb együttműködési szándékot jelenti. Ebbe a logikába illeszkedik az a kérdés is, hogy kistelepüléseken a miként lehet a közfoglalkoztatási program részévé tenni a kulturális terek revitalizációját.
Miközben a kulturális költségvetés nőtt 2015-ben, soha nem látott kulturális infrastruktúra-fejlesztés zajlik: megújult például a Zeneakadémia, a Pesti Vigadó, a Várkert Bazár és jó ütemben folytatódnak a Liget Budapest előkészületei – közölte az államtitkár, hozzáfűzve: bízik abban, hogy idén az Iparművészeti Múzeum épületének felújítási tervein is elkezdhetnek dolgozni.
Elmondása szerint céljuk, hogy az Erkel Színház megnyitása után az Operaház is visszakapja régi fényét.

Sanghajtól Göteborgig
Hoppál Péter emlékeztetett: idén több nagy nemzetközi rendezvény miatt Magyarország lesz a fókuszban, ezek egyike a World Music Expo (Womex) októberben, amelyre a világzenei műfaj legnagyobbjai érkeznek, de hasonlónak ígérkezik nyáron az Europa Cantat kórusfesztivál is, amikor Pécs fogadhatja a mintegy 4000 résztevőt. A rendezvényektől a kulturális turizmus élénkülése várható.
„Fontosak a nagykiállítások is, itt a keleti nyitás tematikája mentén izgalmas évnek nézünk elébe. A külügyminisztériummal együtt a kínai hangsúlyt mindkét országban rendezvényekkel erősítjük. Sanghajban január 28-ig tart nyitva minden idők legnagyobb ázsiai magyar művészeti megjelenése, a Munkácsy és kora című kiállítás, az Iparművészeti Múzeumban pedig rövidesen nyílik Az ősi Kína kincsei című tárlat és körvonalazódik a Magyar Nemzeti Múzeum Selyemút-tematikájú nagykiállítása is" – közölte Hoppál Péter.
Hozzátette: zajlanak az előkészületek Ázsia legnagyobb összművészeti rendezvényére, a novemberi Sanghaj Kína Nemzetközi Fesztiválra is, amelynek idei díszvendége Magyarország lehet. És, ami könyves szempontból korántsem mellékes: szintén hazánk lesz a díszvendég a világ második legnagyobb könyves rendezvényén, a Göteborgi Könyvvásáron szeptemberben.



CÍMKÉK:

Közélet