Szeretni kell - Egy élet filmkockái

Ezzel a címmel jelentette meg Makk Károly életrajzi könyvét a Kossuth Kiadó – írta az MTI.
Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója a bemutatón az idei könyves év egyik legfontosabb munkájaként beszélt a kötetről. Mint elárulta, kiadóként egyik álma volt egy Makk Károly-könyv megjelentetése.

Nyomdakészen mesélni

„Olvasva ezt a könyvét, úgy érezhetjük magunkat, mintha a szerző vendégei lennénk az otthonában, és miközben ő mesél, egyszer csak bejön a szobába Krencsey Marianne, Psota Irén, Tolnay Klári, Domján Edit, Görbe János, Szirtes Ádám. Coppola, Tony Curtis, Truffaut, Fellini, Lollobrigida, Bacsó Péter, Dajka Margit, Marina Vlady – Viszockij nélkül, majd vele –, Örkény István, Jancsó Miklós, Konrád György" – írja a kiadó a kötetről.
Konrád György – aki saját bevallása szerint egyike volt azoknak, akik Makk Károlyt írásra biztatták – a távritai iroda tudósításában hangsúlyozta, hogy baráti körében két ember tud, tudott nyomdakészen mesélni: az egyik Örkény István volt, a másik Makk Károly. „Ült a történet, helyén volt, színe-szaga volt, és voltak olyan részletei, amelyek másnak nem jutottak volna eszébe" – tette hozzá.

Játék, munka, gyötrelem
Mint mondta, Makk Károly számára „egy mámoros új állapot" volt az írás, hiszen a filmrendezőé egész más világ, sokan veszik körül, de amikor az ember ír, akkor nincs körülötte senki. „Megismerted ezt a magányt, amely jótékony és szigorú" – mondta Makk Károlyhoz szólva. Hozzátette: biztos abban, hogy a filmrendező nem fogja abbahagyni az írást.
A Kossuth-díjas rendező az írásról szólva úgy fogalmazott: „az elején egy játék, a közepén egy munka, a végén egy gyötrelem". Felidézte: évek óta gondolkozott azon, hogy amióta 1944-ben a filmgyártásba került, annyi minden történt vele, hogy ennek nyoma kéne, hogy maradjon, végül a Kossuth Kiadó vezetőjének felkérésére határozta el, hogy le fogja írni történeteit. Úgy gondolta, hogy a könyvvel három-négy hónap alatt elkészül, de ez nagyobb feladatnak bizonyult, ám egyszer csak az íráskényszer rabul ejtette.

Csak úgy összedobni?
Konrád György elárulta: eleinte mosolygott azon, hogy egy könyvet csak úgy össze lehet dobni. „Az írásnak kínlódással kell megadni a magáét, hogy örömöd is legyen benne" – fogalmazott.
Kiemelte: Makk Károly jó struktúrát talált: filmről filmre halad, „filmesemények köré gyűri a történelmet". A budapesti kulturális élet, a magyar politikai élet történelme, saját szerelmi történelme, kínlódások, örvendezések, mind a struktúra köré szövődik. Mint az író hangsúlyozta, a filmkészítés együttes öröme, izgalma fogta meg leginkább a könyvben.
Makk Károly megjegyezte: mióta kikerült a kezéből a könyv, mióta kitűzték a könyvbemutatót, nem találja a helyét. Felidézte Konrád György szavait, aki az írásról azt mondta neki: „addig ne hagyd abba, amíg nem vagy boldog". „Most keresem a boldogságomat egy következő dolgozathoz" – fogalmazott.
A könyvből a bemutatón Jordán Tamás színművész olvasott fel, és levetítették a HOGY VOLT?... – Makk Károlyt köszöntjük című, 2012-ben készült filmet.