Kompromisszumokkal, de megalkuvás nélkül

A Kello egyik legérdekesebb rendezvényén, a Millenáris Márai Sándor termében április 25-én, pénteken, sajtónyilvános rendezvény keretében mutatta be Aung Szan Szú Csí Nobel-békedíjas burmai politikus első Magyarországon publikált kötetét, a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent Levelek Burmából című könyvet. A mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezetője egy, a szabad világ számára teljesen ismeretlen szemszögből láttatja politikai harcait. A könyv a tisztességről, a kölcsönös tiszteletről, párbeszédekről, az ellentétes gondolatokból való folytonos tanulásról szól.

A rendezvény háziasszonya Gál Kinga, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke elmondta, hogy az Európai Unió lehetőségei szerint segíti a burmai politikai átalakulást, amely a kelet-közép-európai rendszerváltásokkal ellentétben, nem az ellenzék és a régi rezsim képviselői közötti tárgyalás eredménye, hanem a Mianmart fél évszázadon át irányító katonai diktatúra szándéka szerint történt, ezért nagyon törékeny folyamat. Aung Szan Szú Csí könyve azért rendkívül fontos, mert miközben a burmai a rezsim demokratizálódás iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhető, azonközben az ellenzék vezetője arra hívja föl a figyelmet,hogy a gondolatszabadság a kérdezés jogával kezdődik.
A könyvbemutatón Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a könyvről és a szerzőről beszélt.   A kötet a politikusnő összegyűjtött leveleit tartalmazza, amelyeket házi őrizete alatt írt és küldött Japánba, így a modern, „szabad” világ számára teljesen ismeretlen szemszögből mutatta be az 53 milliós állam politikai harcait. Államtitkár úr elmondta, többször is volt szerencséje találkozni Szú Csí asszonnyal, és mindannyiszor meggyőződött róla, hogy Gandhi vagy Martin Luther King mércéjével mérhető karizmatikus személyiség vezeti a burmai ellenzéket, aki korunk erőszakmentes ellenállásának jelképes alakja. Bár néhány hónappal ezelőtt Aung Szan Szú Csí azért jött Magyarországra, hogy a demokratikus átmenet folyamatát tanulmányozza, valójában mi tanulhattunk tőle: bátorságot, emberséget, őszinteséget, egyszerűséget, kitartást és önfegyelmet.  A keleti nyitás nem pusztán egy gazdasági folyamat, de mellette kell lennie annak is, hogy mi magyarok rácsodálkozzunk a keleti kultúrára!
Mrs. Tint Tint Lwin, Magyarország kijelölt mianmari tiszteletbeli konzulja a könyv kapcsán elsősorban azt emelte ki, hogy a kötet hűen adja vissza a burmai világot, az emberi viszonyokat, törekvéseket, mindennapokat.
John Shattuck, a Közép-európai Egyetem rektora rámutatott, hogy Burma történelmi átalakulás folyamatát éli, s ebben az átalakulásban döntő szerepe van az Aung Szan Szú Csí átlat vezetett kicsiny, de rendkívül nagy súlyú mozgalomnak. A rektor úr véleménye szerint a burmai ellenzék kompromisszumokra készen, de megalkuvás nélkül képviseli a szabadság és a demokrácia ügyét Mianmarban.
Gál Kinga, a rendezvény háziasszonya zárszavában rámutatott: igenis helyénvaló a politikában is szeretetről beszélni, hiszen a politika emberekről szól, s az emberek nem nélkülözhetik az egymás iránti elköteleződés érzéseit.