Németül is megjelent az Orbán Viktorról szóló könyv

Igor Janke lengyel újságíró Hajrá, magyarok! címen megjelent, Orbán Viktorról szóló könyvének német változatát mutatta be Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a Fidesz-KDNP EP-küldöttségének szervezésében. A németül Ein Stürmer in der Politik, vagyis a lengyel eredetit követő, Egy csatár a politikában címmel megjelent kötetet a szerző mellett Gál Kinga fideszes EP-képviselő, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztője és Richard Schenk, a német változat szerkesztője mutatta be.

Objektív és kritikus

Gál Kinga elmondta, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány intézkedéseit az elmúlt években sok bírálat érte, nem utolsó sorban az Európai Parlament részéről, ám a 2012-ben lengyelül, tavaly magyarul, majd most németül is megjelenő könyv objektív képet fest Orbán Viktor intézkedéseiről és azok mozgatórugóiról.
Richard Schenk, a német változat szerkesztője ugyancsak azzal indokolta a könyv ottani kiadását, hogy úgy ítélték meg, Janke kiváló kutatómunkát végzett, kívülállóként objektív és kritikus módon tudja megközelíteni a témát.

A múlt ismeretében

Georg Paul Hefty érdekes megközelítésnek nevezte, hogy egy külföldi újságíró egy másik ország kormányfőjéről ír. A német újságíró szerint a könyv a kormány politikáját veszi górcső alá, és nem próbálja meg azt a látszatot kelteni, mintha minden hibátlan lenne, mintha nem lettek volna utólag tévesnek bizonyuló intézkedések. Hefty mindazonáltal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a téma nem értelmezhető Magyarország történelmének ismerete nélkül. „Az elmúlt évtizedek történetének ismerete elengedhetetlen, csak ennek tükrében érthető meg a miniszterelnök és a kormány tevékenysége" – szögezte le a konzervatív német lap volt vezető munkatársa.

Személyes vélemény

Igor Janke, a könyv szerzője azonban másképp vélekedett az objektivitásról.  Kijelentette: könyve egyáltalán nem objektív és pártatlan, hanem nagyon is szubjektív, az ő személyes véleményét tükrözi. Ő pedig nagyon tiszteli Orbán Viktort, aki – mint fogalmazott – „elkápráztat és ámulatba ejt, holott bizonyos lépéseivel nem mindenben értek egyet."
„Különbözik a többi politikustól, igazi politikus, igazi vezető, olyan ember, aki nem riad vissza a döntésektől és a kemény lépésektől" – magyarázta Janke, miért írt könyvet a magyar miniszterelnökről. A szerző szerint Orbán Viktor pontosan azt teszi, amit megígért a választóknak, legitimációja világos, és nem fél szembemenni a bevett gondolkodásmóddal.
„Ami Magyarországon történik, az a demokrácia lényege" – mutatott rá Janke. A döntő többség Orbán Viktort ruházta fel a joggal a közhatalom gyakorlására, és ő pontosan azt teszi, amire felhatalmazták.
Forrás: MTI